x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Președintele Iohannis a atacat la CCR Legea pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei cu Ungaria

Președintele Iohannis a atacat la CCR Legea pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei cu Ungaria

19 Iun 2020   •   11:31
Președintele Iohannis a atacat la CCR Legea pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei cu Ungaria

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, vineri, CCR cu privire la Legea pentru deschiderea tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria. Legea prevede deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche – Kubekhaza.

 

Președintele Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale, vineri, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru deschiderea de către Guvernul României a tratativelor diplomatice pentru încheierea unui acord cu Republica Ungaria. Legea prevede deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei Beba Veche (România) – Kubekhaza (Ungaria).

„Apreciem că legea dedusă controlului de constituționalitate contravine dispozițiilor constituționale ale art. 1 alin. (4) referitoare la respectarea principiului separației puterilor în stat, ale art. 61 alin. (1) teza a doua, conform cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării, ale art. 80 referitoare la rolul Președintelui României, ale art. 91 alin. (1) privind atribuțiile puterii executive în domeniul politicii externe, precum și celor ale art. 147 alin. (4) referitoare la obligativitatea erga omnes a deciziilor Curții Constituționale”, informează Administrația Prezidențială.

Potrivit sesizării, prin legea criticată, Parlamentul limitează libertatea Guvernului în a-și manifesta voința cu privire la o anumită problemă de politică externă.

„Astfel, Guvernul este obligat să-și exercite o anumită atribuție în condițiile fixate de Parlament, în sensul declanșării sau inițierii unei acțiuni juridice sub forma unor discuții oficiale, adică a unor negocieri, purtate cu scopul încheierii în viitor a unui acord separat cu Republica Ungaria care să privească deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat.(...) În ceea ce privește domeniul politicii externe, Constituția României stabilește la art. 91 alin. (1) că Parlamentul are atribuția de a ratifica prin lege tratatele internaționale încheiate de Președintele României în numele României și negociate de Guvern, iar pentru celelalte categorii de tratate și acorduri internaționale, Legea fundamentală prevede că acestea se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege”, se stipulează în sesizarea lui Klaus Iohannis.

Șeful statului mai precizează că inițiativa declanșării negocierilor în vederea încheierii unui tratat internațional în numele României aparține în mod exclusiv puterii executive și, ca atare, nu poate fi stabilită prin lege.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis