x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Iohannis, la tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret: Niciun cetățean al Ucrainei nu va fi refuzat în România

Preşedintele Iohannis, la tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret: Niciun cetățean al Ucrainei nu va fi refuzat în România

05 Mar 2022   •   16:41
Preşedintele Iohannis, la tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret: Niciun cetățean al Ucrainei nu va fi refuzat în România
Sursa foto: Hepta

Niciun ucrainean și nicio ucraineancă nu vor fi refuzați la intrarea în România, a spus, sâmbătă, președintele Klaus Iohannis, prezent la tabăra de refugiați de la Siret, județul Suceava. El crede, însă, că această „catastrofă umanitară” se va extinde și va fi nevoie de foarte multe ajutoare.

Klaus Iohannis a spus că oamenii fugiți din calea războiului sunt în situații disperate.

„Foarte mulți dintre ei au venit fără nimic și noi oferim tot ce se poate oferi unor persoane care sunt în această situație. La nevoie primesc hrană, primesc îmbrăcăminte, primesc transport de la vamă până la tabără. Aici, celor care nu au încă actele corespunzătoare, li se întocmesc actele. Este o situație pe care nu și-a dorit-o niciun ucrainean și niciun român. Dar noi suntem foarte hotărâți să facem față aici, în România, așa cum trebuie acestei situații”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a afirmat că niciun cetățean al Ucrainei nu va fi refuzat în România.

„Vreau să fie clar din capul locului: niciun ucrainean, nicio ucraineancă nu vor fi refuzați la intrarea în România. Ba mai mult, suntem în discuții și cu vecinii din Republica Moldova pentru a-i ajuta și pe ei. Acolo este, de asemenea, un număr foarte mare de refugiați”, a mai spus Iohannis.

Șeful statului este de părere că această situație din Ucraina va continua „destul de mult”, iar complicațiile „se vor agrava”.

„Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde. Va fi nevoie de foarte multe ajutoare și aici, dar și în Ucraina. Pentru a veni în sprijinul celor care rămân în Ucraina am decis să amenajăm aici, în județul Suceava, lângă aeroport, un centru logistic pentru ajutor umanitar, un centru logistic european. Acest centru logistic sau un hub cum se numește în ziua de astăzi va funcționa sub umbrela protecției civile europene Risc-EU, va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, de la toate organizațiile internaționale interesate și va aduce aceste ajutoare în Ucraina și dacă este nevoie, le va duce și în Republica Moldova”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a fost, împreună cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și a văzut locația unde se va organiza hub-ul pentru refugiați.

„Vom porni prima etapă în foarte scurt timp și pe parcurs se va extinde atât cât va fi nevoie. Împreună cu Guvernul lucrăm pentru a rezolva absolut toate situațiile care apar și atât cât va fi nevoie atât vom face pentru a ameliora din suferința refugiaților și a celor care rămân în Ucraina în situații complicate”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis