x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor locale

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor locale

17 Iun 2020   •   15:44
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor locale

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind prelungirea mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie.

 

”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 17 iunie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale și pentru modificarea art. 151 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ”, informează Administrația Prezidențială.

Camera Deputaților a aprobat, luni, proiectul de lege care prevede prelungirea mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților cu 204 voturi ”pentru”, trei ”împotrivă” și 66 de abțineri. Raportul Comisiei juridice a fost de adoptare. În ședința comisiei, dar și în timpul dezbaterilor în plen, liberalii au depus un amendament potrivit căruia data urma să fie decisă prin Hotărâre de Guvern, însă a fost respins.

Proiectul de lege prelungirea mandatelor aleşilor locali a fost aprobat vineri în Senat cu 100 de voturi ”pentru” şi 28 de abţineri.

Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) au depus, joi,la Parlament, un proiect de lege pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali până pe 1 noiembrie. Data alegerilor locale din acest an se stabileşte prin lege organică.

Legea prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării. De asemenea, se menționează că la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic.

Pe 3 iunie CCR a decis că legea inițiată de PSD privind prelungirea mandatelor aleșilor locali este neconstituțională, deoarece „consacră un paralelism legislativ nepermis”. De asemenea, Curtea Constituţională a hotărât, la aceeași dată, cu majoritate de voturi, că și ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis