x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator VIDEO. Klaus Iohannis: Obiectivul principal este organizarea alegerilor în maximă siguranță sanitară

VIDEO. Klaus Iohannis: Obiectivul principal este organizarea alegerilor în maximă siguranță sanitară

26 Aug 2020   •   18:02
VIDEO. Klaus Iohannis: Obiectivul principal este organizarea alegerilor în maximă siguranță sanitară

UPDATE. Principalele declarații: „Este prima dată când campania și alegerile vor avea loc în condiții excepționale, din cauza COVID-19 (...) Obiectivul principal este organizarea alegerilor în maximă siguranță sanitară. Acest lucru este posibil dacă vom respecta un set de reguli. Există precedente, sunt țări care au organizat alegeri în pandemie. Un scenariu cu risc zero nu există, dar riscul poate fi redus la un minim. (...) Am solicitat Guvernului să facă o campanie de informare. Fac un apel la responsabilitate și mă adresez candidaților: respectați toate aceste reguli. Nici un obiectiv electoral nu este mai important decât sănătatea. (...) Nu este sănătos pentru democrație să amânăm alegerile la infinit. Acum știm care sunt măsurile de protecție care limitează propagarea coronavirusului. Mă refer la principalele reguli, purtatul măștii, păstrarea distanței, igiena mâinilor, cărora li se vor adăuga și norme specifice perioadei electorale Dragi români e important ca voi să decideți cine va conduce comunitatea în care trăiți.”

Despre redeschiderea restaurantelor de la 1 septembrie:

„Sunt două domenii în care consider că e important să se reia activitatea atât cât se poate în condiții de siguranță. Primul sector, la care țin foarte mult, e zona culturală. Teatrele și cinematografele se vor deschide probabil din 1 septembrie, în condițiile speciale de siguranță, cu locuri libere între spectatori, cu mască, cu respectarea condițiilor care vor fi stabilite. Al doilea sector în suferință e sectorul HoReCa, în special funcționarea restaurantelor în interior. Vremea se răceste, iar după un timp, nu se vor mai putea folosi terasele. După 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior. Nu vor fi folosite toate mesele.”

Despre moțiunea de cenzură depusă de PSD:

„Este prima moțiune care se depune în sesiune extraordinară, cam în bătaie de joc din partea PSD. Cred că toată lumea își dă seama de ce nu trebuie să treacă moțiunea. Avem alegeri în câteva luni, probabil la începutul lui decembrie. Chiar nu cred că PSD își imaginează sau dorește să preia guvernarea, cred că își dorește pur și simplu să arunce țara în aer. Sper să fie suficientă înțelepciune în Parlament să nu treacă această moțiune, izvorâtă din cinismul PSD-ist.”

Despre imaginile cu șefi ai poliției la negocieri cu membrii clanului Duduianu:

„Cred că aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cazuă și cred că atunci se vor lămuri lucrurile și în spațiul public. Am cerut explicații ministrului cu mult timp înainte să se publice imaginile. Am primit explicațiile, dar nu este rolul meu să explic în detaliu. E nevoie de explicații clare și publice din partea șefilor din MAI. Le voi solicita să explice public despre ce a fost vorba.”

Despre sistemul judiciar din România:

„Am toată încrederea că Justiția își va face treaba. Mă aștept și eu să se lucreze astfel încât cei vinovați să plătească în timp util. Și eu am fost nemulțumit că acele mari dosare au rămas mari restanțe. Aici avem un punct foarte sensibil legile justiției au fost ciuntite de PSD, care au încercat să controleze justiția, dar legile încă nu au fost corectate. Am avut solicitarea spre Guvern să se apuce de niște proiecte prin care să reparte legile justiției. Am mari speranțe că în această toamnă deja vom avea proiectele care să repare legile justiției și care să redea demnitate judecătorilor și procurorilor.”

Despre faptul că profesorii nu primesc măști gratuite:

„Așa s-au gândit guvernanții, bănuiesc că pur și simplu nu există fonduri suficiente, dar din ce am discutat cu foști colegi, nu mi se parte o problemă extremă. Profesorii și elevii vor merge cu măști procurate de ei.”

Despre prezența la vot:

„Mi-as fi dorit primari în două tururi, dar sondajele și simulările nu au arătat o scădere îngrijorătoare a intenției de participare la vot. Nu avem semnale că putem să ne confruntăm cu un absenteism grav.”

Despre o posibilă revenire la starea de urgență:

„După măsurile care au fost luate după acel vid legislativ, lucrurile nu au revenit la normal, dar avem cel puțin o creștere liniară, lucrurile sunt cât de cât sub control. Probabil nu vom avea creșteri foarte importante la numărul de infectări.”

Despre începerea școlii:

„Încă se lucrează la amendarea Legii 55, vom avea și normele în următoarele zile. E clar că trebuie să avem grijă, respectarea distanțării, portul măștii, respectarea riguroasă a igienei.”

Despre traseismul politic (șeful statului, întrebat de ce susține Guvernul după ce un fost membru ALDE este acum în Guvernul Orban):

„Asta cu susținerea cred că putem să punem în paranteză, Guvernul își face numirile așa cum crede. Că veni vorba de traseism, fac și eu o remarcă. În ultima vreme majoritatea articolelor acuză PNL de traseism, dar patentul de traseism este la PSD, care în 2014 a legiferat traseismul. Mi se pare că aceste lucruri trebuie să ni le reamintim. Asta nu înseamnă cu sunt de acord. Au existat încercări să oprim traseismul prin lege, nu s-a reușit din cauza opiniilor CCR. Cred că e o boală gravă a politicii românești și cu cât mai repede terminăm cu ea cu atât mai bine, ori terminatul cred că ține de alegător.”

---------------------------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține miercuri, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

Conferința va fi transmisă online. 

 

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis conferinta de presa