x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedintele Parlamentului ungar le-o întoarce românilor: Micea Eliade poate fi comparat cu Nyiro Joszef

Preşedintele Parlamentului ungar le-o întoarce românilor: Micea Eliade poate fi comparat cu Nyiro Joszef

de Raluca Cret    |    05 Iun 2012   •   22:06
Preşedintele Parlamentului ungar le-o întoarce românilor: Micea Eliade poate fi comparat cu Nyiro Joszef

Kover Laszlo a ajuns la Tirgu-Mures dupa aproape trei ore de emotii pentru organizatori si spectatori, care au crezut ca presedintele Parlamentului Ungar nu mai apare. Kover a ajuns cu pantofii si pantalonii plini de noroi, dupa o zi in care s-a intalnit cu alegatorii din judetul Mures. El a incheiat campania electorala a Partidului Civic Maghiar, si i-a indemnat pe alegatori sa voteze cu candidatii care le fac concurenta celor de la UDMR. Discursul sau s-a adresat in exclusivitate maghiarilor, iar romanii care s-au aflat in sala si presa, au ascultat un traducator maghiar, dar fara sa aiba siguranta unei traduceri corecte si complete. Kover a profitat de ocazie pentru a raspunde acuzatiilor care i s-au adus din partea Guvernului roman. 'Consider ca statul roman are dreptul de a expulza orice cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene daca acesta a incalcat in vreun fel legislatia tarii, dar eu consider ca nu am incalcat nici in trecut si nu am de gand sa incalc legile tarii nici in viitor. Acea expresie vehiculata de comportamente iresponsabile are mai mult o conotatie politica si totusi eu doresc sa ma comport intr-un mod corespunzator. Dar trebuie sa admitem ca tot ce fac si spun nu trebuie sa fie intotdeauna pe placul primului ministru. Asa sunt regulile politicii si din cauza diferentelor de mentalitate si valorice nu trebuie sa fim neaparat de acord unii cu altii', a declarat Kover.

In ceea ce priveste reinhumarea lui Nyiro Joszef, Kover Laszlo a declarat ca reinhumarea nu se va face in aceasta saptamana si ca 'executivul unei tari poate sa-si exprime nemultumirea in legatura cu un lucru, dar poate lua masuri numai in cadrul legal care este la indemana lui. (…) Trebuie sa admitem ca Nyiro Joszef a creat o opera literara de mare valoare pentru secuime, si de aceea nu am avut nici cea mai mica banuiala ca vom avea dificultati in aceasta privinta, deoarece mai multe scoli poarta numele acestui autor. Daca noi facem un gest de reverenta fata de arta literara a lui Nyiro Joszef, acest lucru nu inseamna ca dorim sa preamarim gafele sale politice. De asemenea, si in literatura romana exista anumite persoane, il mentionez doar pe Mircea Eliade, care a avut o opera valoroasa dar a fost membru in Garda de Fier'.

Presedintele parlamentului ungar a demontat si acuzatiile liderilor UDMR, care a sustinut ca vizita sa este o ingerinta brutala in campania electorala: 'Lasati pe seama alegatorilor din Ungaria sa decida ce parere au ei despre cele intamplate si cred ca ar fi un lucru nepotrivit sa discutam aici. De asemenea, va rog sa observati ca acum patru ani si in prezent am fost atent sa nu calific in vreun fel persoanele apartinand UDMR-ului. De aceea nu voi face nici un fel de apreciere fata de UDMR pentru ca eu nu am fost invitat de acestia. (…) Daca ma intrebati despre relatia mea cu UDMR-ul trebuie sa va povestesc despre un trecut de 20 de ani si in decursul acestei perioade mi s-a schimbat parerea despre aceasta formatiune. Daca punem pe masa acele promisiuni care au fost facute la inceputul drumului, si rezultatul acestora, tinand cont ca aceasta formatiune a condus cea mai lunga perioada din istoria Europei post comuniste, 16 ani, rezultatul este asa cum vedeti. Tinand cont de faptul ca a beneficiat de infrastructura, de influenta si de bani, toate acestea le-a orientat impotriva unor voci critice, acest lucru este inadmisibil'.

Kover a comentat si situatia tensionata care exista la nivel diplomatic intre Romania si Ungaria: 'Puteti califica cum doriti, este cert ca exista o discutie intre parlamentul Ungariei si seful executivului de la Bucuresti. In ceea ce ma priveste, eu consider aceasta discutie incheiata si nu doresc sa reincalzesc acest subiect'.

Kover le-a transmis celor prezenti la intalnirea PCM ca nu sunt singuri, si ca cei din Ungaria ii sprijina: 'Sunt convins ca stiti foarte bine care sunt problemele care va apasa din ultimii 92 de ani sau din ultimii 20 de ani. Cred ca nu trebuie sa conving pe nimeni ca e nevoie de schimbare in aceasta directie, solutiile stau in mana dumneavoastra. Nu sunteti singuri, nu ati ramas singuri in rezolvarea problemelor, cred ca suntem cu o zi dupa Ziua Solidaritatii Natiunii, o zi simbolica si inchiderea campaniei este in apropierea acesteia (…) aceasta zi consacra faptul ca suntem solidari si ca problemele dvs. nu va privesc doar pe dvs. ci si pe noi, fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar. Este falsa acea presupunere ca nu putem interveni in rezolvarea problemelor. Cei care ma acuza de astfel de lucruri au alte idei. Aceasta idee noi o formulam atat prin legi, cat si prin discursuri. (…) Am venit nu ca sa intervin in problemele interne ale acestei tari, am vrut sa explic ca, acum, in Ungaria, gandim intr-o maghiarime unitara si indivizibila, care are membri ce traiesc separat. Celor care nu ne considera prieteni si ne privesc cu ostilitate le spun ca modul in care se descurca maghiarii nu este impotriva intereselor romanilor'. Intrebat daca FIDESZ sustine financiar candidatii PCM, Kover a declarat doar ca 'nu ne sta in putinta si nici nu am facut acest lucru'.

El a pedalat din nou pe ideea autonomiei si i-a indemnat pe maghiar sa lupte pentru acest obiectiv: 'In primul rand, in Transilvania ar trebui sa se lupte pentru autonomie si dupa aceea pot fi sustinuti aceia care se lupta. Daca luam in vizor cateva tari, Suedia, Finlanda, Spania si eventual Belgia, in care exista diferite forme de autonomie, trebuie sa admitem ca aceasta este o realitate, un fapt, si nu vad nici un impediment in realizarea acesteia care sa fie si in folosul comunitatii maghiare, care insumeaza 1,5 milioane de locuitori. (…) Trebuie sa va spun ca in chestiunea autonomiei, maghiarii din Serbia au realizat cele mai multe lucruri. Va mai spun ca, cu toate acestea, Serbia nu s-a diseminat. In campania electorala din Serbia in ultimele saptamani, aceasta nu a reprezentat un subiect. Modul in care au ales alegatorii este rezultat al problemelor economice si sociale cu care se confrunta acea tara. Atat in cursul presedintiei Parlamentului European, dar si inainte si dupa aceasta, Ungaria afirma un interes deosebit fata de integrarea Balcanilor de Vest in Uniunea Europeana. Si aceasta deoarece inca nu s-a format executivul din Serbia, nu stim care este directia viitorului guvern, dar noi ne asteptam ca Serbia sa se mentina pe drumul care duce spre integrarea in Uniunea Europeana si spre ideea in care poate fi sustinuta si de Ungaria'.

Programul lui Kover Laszlo in Romania cuprinde vizite in Harghita, la Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, si Covasna, urmand ca joi sa isi incheie vizita in Salaj si Satu Mare.

×