x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presiunile SUA şi noile ameninţări susţin creşterea bugetelor europene ale apărării

Presiunile SUA şi noile ameninţări susţin creşterea bugetelor europene ale apărării

14 Feb 2018   •   17:12
Presiunile SUA şi noile ameninţări susţin creşterea bugetelor europene ale apărării

Europa înregistrează cea mai rapidă creştere a bugetelor apărării, într-un context în care guvernele "îşi schimbă percepţia asupra ameninţărilor", între care se numără şi ascensiunea Rusiei, a constatat miercuri într-un raport Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), cu sediul la Londra, transmite dpa. 

"Statele europene sunt din ce în ce mai conştiente că lumea e un loc periculos", a declarat la prezentarea raportului John Chipman, directorul IISS. 

Conform raportului anual al IISS cu privire la "echilibrul militar" în lume, cheltuielile militare global au scăzut cu 0,2% în 2017, din cauza "reducerilor bugetelor apărării în ţări ca Arabia Saudită şi Rusia, dar şi încetinirii înregistrate în Asia". 

În termeni reali, creşterea anuală a cheltuielilor europene pentru apărare a ajuns la 3,6% în 2017, Europa devenind astfel regiunea cu cea mai rapidă creştere, în timp ce ritmul rapid de modernizare a forţelor militare chineze continuă" şi "progresul acestei ţări în domeniul apărării aerospaţiale rămâne remarcabil". 

Majorarea bugetelor apărării în Europa "a primit un impuls prin intensificarea presiunilor SUA asupra statelor europene de a face mai mult pentru propria apărare", dar este şi rezultatul "schimbării percepţiilor asupra ameninţărilor", a precizat Chipman. 

Potrivit directorului IISS, oficialii americani prezenţi săptămâna aceasta la reuniunea NATO de la Bruxelles şi cei care vor participa la summitul Alianţei prevăzut pentru luna iulie "vor urmări semnale suplimentare că liderii europeni cresc finanţarea apărării". 

Raportul avertizează însă că, în pofida majorării investiţiilor în apărare, Europa "încă nu este complet orientată în direcţia pregătirii forţelor sale armate pentru viitoare provocări". IISS îndeamnă în acest sens guvernele europene să se concentreze pe "cheltuieli inteligente pentru a face faţă mai bine ameninţărilor" şi să dezvolte noi modalităţi de cooperare. 

"Rusia rămâne principala preocupare de securitate pentru statele din estul şi din nordul Europei", mai notează raportul.

AGERPRES

×