x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preţul petrolului creşte cu până la 5% după atacurile din Orientul Mijlociu

Preţul petrolului creşte cu până la 5% după atacurile din Orientul Mijlociu

de Redacția Jurnalul    |    09 Oct 2023   •   19:00
Preţul petrolului creşte cu până la 5% după atacurile din Orientul Mijlociu

Petrolul a crescut cu până la 5% după ce atacul grupării teroriste Hamas în Israel a ameninţat să inflameze tensiunile din Orientul Mijlociu, sursa a aproximativ o treime din ţiţeiul mondial, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

West Texas Intermediate s-a tranzacţionat aproape de 86 de dolari pe baril, în condiţiile implementării unei prime de risc de război pe pieţele internaţionale. Bilanţul victimelor înregistrate de ambele părţi în urma atacurilor Hamas împotriva Israelului din weekend a depăşit 1.100 de morţi, luptele intrând în a treia zi, în timp ce SUA au anunţat că vor trimite nave de război în regiune.

Ultimele evenimente din Israel nu reprezintă o ameninţare imediată la adresa fluxurilor de petrol, dar există riscul ca acest conflict să se transforme într-un război mai amplu, care să implice SUA şi Iranul. Orice represalii împotriva Teheranului ar putea pune în pericol trecerea navelor prin Strâmtoarea Ormuz, o rută vitală pe care Iranul a ameninţat anterior că o va închide.

„Deşi scenariul cel mai pesimist al unui război regional trebuie avut în vedere, acesta nu reprezintă scenariul meu de bază", a declarat Vandana Hari, fondatoarea firmei de analiză Vanda Insights din Singapore. „Calea diplomaţiei trebuie aleasă de toate părţile afectate, deoarece vor exista doar perdanţi într-un potenţial război mai larg".

Contractele futures ale WTI şi ale petrolului de referinţă la nivel mondial Brent s-au prăbuşit în această lună - scăzând cu aproximativ 10 dolari pe baril înainte de atacul asupra Israelului - deoarece îngrijorările legate de ratele ridicate ale dobânzilor şi de încetinirea creşterii economice au întunecat perspectivele cererii. Aceste temeri au umbrit optimismul care a stimulat o revenire puternică în al treilea trimestru, pe măsură ce soldurile fizice s-au restrâns din cauza producţiei prelungite de ţiţei conduse de Arabia Saudită.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: pret petrol