Deși varianta Omicron a coronavirusului a împins cazurile de COVID-19 mult peste vârfurile atinse anul trecut, analiștii spun că prețurile petrolului vor fi susținute de reticența multor guverne de a restabili restricțiile stricte care au lovit economia globală în 2020.
Contractele futures pentru țițeiul Brent s-au tranzacționat miercuri la peste 84 de dolari, atingând maximele ultimelor două luni.
"Presupunând că China nu va suferi o încetinire bruscă, că Omicron devine de fapt Omi-gone, și cu capacitatea OPEC+ de a crește producția în mod clar limitată, nu văd niciun motiv pentru care țițeiul Brent să nu se poată îndrepta spre 100 de dolari în primul trimestru, poate chiar mai devreme", a declarat Jeffrey Halley, analist senior de piață la OANDA.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, relaxează treptat reducerile de producție implementate atunci când cererea s-a prăbușit, în 2020.
Cu toate acestea, mulți producători mai mici nu pot crește oferta, iar alții s-au ferit să pompeze prea mult petrol în cazul unor noi recesiuni COVID-19. citeste mai departe
"Nu vrem să vedem 100 de dolari pe baril. Lumea nu este pregătită pentru asta", a declarat marți ministrul petrolului din Oman Mohammed Al Rumhi, citat de Bloomberg.
Morgan Stanley preconizează că petrolul Brent va ajunge la 90 de dolari pe baril în al treilea trimestru al acestui an.
Standard Chartered, între timp, și-a majorat prognoza privind Brent-ul pentru 2022 cu 8 dolari, până la 75 de dolari pe baril, și prognoza privind Brent-ul pentru 2023 cu 17 dolari, până la 77 de dolari.
De asemenea, analiștii J.P. Morgan se așteaptă ca prețul petrolului să urce până la 90 de dolari până la sfârșitul anului.
(sursa: Mediafax)