x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Indicele mondial al prețurilor alimentelor scade în octombrie -FAO

Indicele mondial al prețurilor alimentelor scade în octombrie -FAO

de Redacția Jurnalul    |    03 Noi 2023   •   19:45
Indicele mondial al prețurilor alimentelor scade în octombrie -FAO

Indicele prețurilor la nivel mondial al Agenției Națiunilor Unite pentru Alimentație a scăzut în octombrie la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, din cauza reducerii prețurilor la zahăr, cereale, uleiuri vegetale și carne.

Indicele de preț al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care urmărește cele mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel mondial, a avut o medie de 120,6 puncte în octombrie, în scădere de la 121,3 puncte în luna precedentă, a anunțat vineri agenția într-un raport citat de Reuters.

Indicele din octombrie a fost cel mai scăzut din martie 2021.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a avut o medie de 125,0 puncte, în scădere cu 1,3 puncte față de septembrie.

"Prețurile internaționale ale grâului au scăzut cu 1,9% în octombrie, reflectând ofertele în general mai mari decât cele anticipate anterior în Statele Unite ale Americii și concurența puternică între exportatori", a precizat FAO.

Lactatele au contracarat tendința de scădere a prețurilor, indicele FAO crescând cu 2,4 puncte, până la 111,3 puncte, după nouă luni de scăderi consecutive.

"Prețurile mondiale ale laptelui praf au crescut cel mai mult, în principal din cauza creșterii cererii de importuri, în special din nord-estul Asiei", a precizat FAO.

Într-un raport separat privind cererea și oferta de cereale, FAO și-a menținut prognoza pentru producția mondială de cereale din acest an la 2,819 miliarde de tone, în creștere cu 0,9% față de anul precedent.

"În ceea ce privește anul 2024, plantațiile de grâu de iarnă sunt în derulare în întreaga emisferă nordică, iar creșterea suprafeței este de așteptat să fie limitată, reflectând prețurile mai mici ale recoltei din acest an", a precizat FAO.

În raport se arată că în Ucraina, efectele continue ale războiului cu Rusia, inclusiv accesul limitat la câmpuri și prețurile scăzute la porțile fermelor, alături de condițiile meteorologice mai puțin ideale, sunt considerate a conduce la o reducere a suprafeței cultivate cu grâu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: prețuri alimente fao