Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește prețurile internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat luna trecută o medie de 133,7 puncte, față de 134,9 puncte revizuite pentru luna noiembrie.
Cifra din noiembrie a fost 134,4.
Pentru întregul an 2021, indicele de referință a înregistrat o medie de 125,7 puncte, în creștere cu 28,1% față de 2020 și cel mai ridicat nivel de la 131,9, în 2011.
Indicele lunar a atins maximele ultimilor 10 ani, reflectând scăderea recoltelor și cererea puternică din ultimul an.
Cu excepția produselor lactate, prețurile tuturor categoriilor din indicele prețurilor la alimente au scăzut în decembrie, uleiurile vegetale și zahărul scăzând semnificativ, a precizat agenția.
Cu toate acestea, toate categoriile au înregistrat creșteri puternice față de 2021, a adăugat aceasta.
Prețurile mai mari la alimente au contribuit, de asemenea, la o creștere a inflației, pe măsură ce activitatea economică se redresează în urma crizei coronariene.
FAO a avertizat că majorarea costurilor alimentelor în țările dependente de importuri pune în pericol populațiile mai sărace.
(sursa: Mediafax)