x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PREVEDERI / Ordinul 111: brânza în ţiplă şi laptele la robinet

PREVEDERI / Ordinul 111: brânza în ţiplă şi laptele la robinet

de Iulia Barbu    |    Florentin Coman    |    04 Feb 2009   •   00:00
PREVEDERI / Ordinul 111: brânza în ţiplă şi laptele la robinet

Prevederile Ordinului 111 al Preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, a pus pe jar pieţele de lactate din România. Producătorii din Sibiu au primit avertismente şi li s-a cerut "intrarea în legalitate". În cealaltă parte a ţării, brăilenii încercau şi ei să se conformeze noilor reglemetări.



Ţăranii brăileni au adus laptele la piaţă în bidoane de plastic prevăzute cu robinet, iar pe tarabe aveau afişate etichete în care se specifica numele producătorului, data şi locul unde au fost obţinute produsele de origine animală. Vânzătorii susţin că noile reglementări sunt bune, iar respectarea lor nu presupune cine ştie ce eforturi. "Nu mă deranjează cu nimic să scriu datele pe o etichetă şi, în loc să răstorn laptele din bidon, să folosesc o canea", a declarat Nelu Mocanu, crescător de vite din comuna brăileană Vădeni. La rândul lor, muşteriii erau mulţumiţi. "E mai bine aşa, să vin cu sticla mea de acasă, e mai curat! Eu prefer să iau lapte sănătos, de la ţărani, decât de-ăla la cutii de carton, plin de chimicale de la supermarketuri", ne-a spus Valeriu Chiriţă, un cumpărător care îşi adusese de acasă un PET la un litru şi jumătate. Nu toate regulile au fost însă respectate în pieţele din Brăila. Deşi au purtat halate albe şi bonete, aşa cum prevede Ordinul 111, unii producători au uitat că trebuie să folosească mănuşi de plastic la manipularea mărfii. De la începutul lunii ianuarie 2009, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 111, în baza de date a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Brăila s-au înscris 600 de crescători de animale care îşi valorifică produsele în pieţe.  

SIBIU, PATRIA BRÂNZEI

În piaţa Cibin, un singur cioban a avut actele în conformitate cu ordinul emis în decembrie 2008. Inspectorii DSVSA au controlat fiecare producător venit cu brânză în hală. Au fost date avertismente şi oamenilor li s-a explicat importanţa respectării ordinului 111. Ciobanii sibieni susţin însă că au primit o promisiune verbală de amânare a termenului la care sunt obligaţi să îşi eticheteze produsele. Au anunţat de altfel că, săptămâna viitoare, vor protesta împotriva aceste decizii a ANSVSA. Mai mult decât atât, Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România a precizat: "Vom ataca la Tribunalul Bucureşti acest Ordin discriminatoriu". Chiar dacă producătorii sibieni au ameninţat cu proteste încă de ieri, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu a confirmat pentru Jurnalul Naţional că nu a existat nici un eveniment de acest fel.

×
Subiecte în articol: observator