x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PREVIZIUNI SUMBRE - Foamete din cauza climei

PREVIZIUNI SUMBRE - Foamete din cauza climei

de Alexandru Nastase    |    16 Oct 2008   •   00:00
PREVIZIUNI SUMBRE - Foamete din cauza climei

Concluziile unui seminar internaţional pe tema impactului schimbărilor climatice asupra siguranţei hranei, apei şi nutriţiei arată că, dacă omenirea nu acţionează rapid împotriva încălzirii globale, miliarde de oameni ar putea suferi în următoarele decenii din lipsa hranei sau a apei.Concluziile unui seminar internaţional pe tema impactului schimbărilor climatice asupra siguranţei hranei, apei şi nutriţiei arată că, dacă omenirea nu acţionează rapid împotriva încălzirii globale, miliarde de oameni ar putea suferi în următoarele decenii din lipsa hranei sau a apei.

Mâncarea şi apa potabilă vor fi proporţional afectate de în­călzirea globală. Dar, în vreme ce schimbările climatice vor afecta pe toată lumea, nu toată lumea va fi afectată în mod egal de schimbările climatice.

Evident, oamenii care acum trăiesc în sărăcie vor fi mult mai afectaţi de încălzirea globală decât populaţiile ţărilor civilizate, state care sunt responsabile pentru schimbările climatice. Bolile şi stresul vor lovi mai tare în ţările sărace. La nivel planetar, încălzirea globală va costa mai mult cu 5% din PIB-ul global până la sfârşitul secolului.

TERITORII ÎNTINSE
Din cauza încălzirii planetei, solurile vor fi afectate, diverse regiuni acum fertile vor fi transformate în zone deşertice sau subdeşertice. Din această cauză, di­ver­se cereale, citrice sau legume vor pu­tea fi cultivate până la sfârşitul acestui secol doar în regiuni mult mai înalte de­cât cele la care sunt plantate acum. De asemenea, foarte mulţi dăunători (gân­daci, insecte, animale mici) vor deveni mult mai agresivi în căutarea hranei, ceea ce va afecta, de asemenea, foarte mult culturile.

Primele care vor fi afec­tate de impactul schimbărilor clima­tic­e vor fi teritoriile din Africa. Pe "lista neagră" se află partea central-vestică a Americii de Nord, toată zona Munţilor Anzi, Peninsula Arabia, Orientul Mijlociu, zone întinse din Asia Centrală, din Caucaz până în Mongolia, centrul, vestul şi sudul Australiei şi Peninsula Iberică, zone din Italia, Grecia şi sudul Franţei, din Europa.

Partea centrală a Africii de Nord, din Maroc până în Egipt, unde se află Deşertul Sahara, va deveni mai mult ca niciodată iadul pe Pământ, dacă nu se vor lua măsuri împotriva încălzirii globale. În acest moment, deşi lucrurile stau mult mai bine decât în previziuni, principala problemă cu care se confruntă locuitorii acestor zone (aproximativ un miliard de oameni) este lipsa apei.
Bolile încălzirii globale sunt cancerul de piele, afecţiunile ochilor, problemele cardiace, respiratorii şi cele psihice.

×
Subiecte în articol: verde!