Concluziile unui seminar internaţional pe tema impactului schimbărilor
climatice asupra siguranţei hranei, apei şi nutriţiei arată că, dacă
omenirea nu acţionează rapid împotriva încălzirii globale, miliarde de
oameni ar putea suferi în următoarele decenii din lipsa hranei sau a
apei.
Concluziile unui seminar internaţional pe tema impactului schimbărilor climatice asupra siguranţei hranei, apei şi nutriţiei arată că, dacă omenirea nu acţionează rapid împotriva încălzirii globale, miliarde de oameni ar putea suferi în următoarele decenii din lipsa hranei sau a apei.
Mâncarea şi apa potabilă vor fi proporţional afectate de încălzirea globală. Dar, în vreme ce schimbările climatice vor afecta pe toată lumea, nu toată lumea va fi afectată în mod egal de schimbările climatice.
Evident, oamenii care acum trăiesc în sărăcie vor fi mult mai afectaţi de încălzirea globală decât populaţiile ţărilor civilizate, state care sunt responsabile pentru schimbările climatice. Bolile şi stresul vor lovi mai tare în ţările sărace. La nivel planetar, încălzirea globală va costa mai mult cu 5% din PIB-ul global până la sfârşitul secolului.
TERITORII ÎNTINSE
Din cauza încălzirii planetei, solurile vor fi afectate, diverse regiuni acum fertile vor fi transformate în zone deşertice sau subdeşertice. Din această cauză, diverse cereale, citrice sau legume vor putea fi cultivate până la sfârşitul acestui secol doar în regiuni mult mai înalte decât cele la care sunt plantate acum. De asemenea, foarte mulţi dăunători (gândaci, insecte, animale mici) vor deveni mult mai agresivi în căutarea hranei, ceea ce va afecta, de asemenea, foarte mult culturile.
Primele care vor fi afectate de impactul schimbărilor climatice vor fi teritoriile din Africa. Pe "lista neagră" se află partea central-vestică a Americii de Nord, toată zona Munţilor Anzi, Peninsula Arabia, Orientul Mijlociu, zone întinse din Asia Centrală, din Caucaz până în Mongolia, centrul, vestul şi sudul Australiei şi Peninsula Iberică, zone din Italia, Grecia şi sudul Franţei, din Europa.
Partea centrală a Africii de Nord, din Maroc până în Egipt, unde se află Deşertul Sahara, va deveni mai mult ca niciodată iadul pe Pământ, dacă nu se vor lua măsuri împotriva încălzirii globale. În acest moment, deşi lucrurile stau mult mai bine decât în previziuni, principala problemă cu care se confruntă locuitorii acestor zone (aproximativ un miliard de oameni) este lipsa apei.
Bolile încălzirii globale sunt cancerul de piele, afecţiunile ochilor, problemele cardiace, respiratorii şi cele psihice.
Citește pe Antena3.ro