Pănă la 22 septembrie, fiecare european este invăţat cum să păstreze curat mediul inconjurător. Iniţiativa aparţine Comisiei Europene şi datează din 2002.
Campania "Săptămăna Mobilităţii Europene" are ca scop promovarea formelor alternative de transport ecologic. Tema din acest an - "Străzi pentru oameni" - transmite mesajul conform căruia construind mai multe şosele alocăm spaţiu mai puţin pentru transportul rutier nemotorizat.
VARIANTE. In loc să vă urcaţi la volanul propriei maşini, alegeţi varianta autobuzului, a tramvaiului, a metroului, a bicicletei sau, de ce nu, a mersului pe jos. Pe distanţe nu foarte mari mersul pe jos este sănătos. Dacă folosiţi transportul public căştigaţi de două ori - o dată pentru că faceţi economie la bani şi la carburanţi, şi a doua oară pentru că produceţi mai puţină poluare decăt dacă aţi fi la volanul propriei maşini. Mersul pe jos sau cu bicicleta este sănătos pentru organism.
In fiecare an, un automobil emite substanţe nocive mediului inconjurător echivalente cu de trei ori greutatea sa, in timp ce bicicleta nu poluează deloc. Mai mult, o distanţă de 500 de metri se parcurge foarte uşor pe jos in doar opt minute.
ACTIVITĂŢI. Cosmopolitul ministru al Mediului, Attila Korodi, a mers zilele acestea la birou cu metroul, pe jos şi cu bicicleta, iar la sfărşitul săptămănii va efectua o călătorie cu trenul. Aşa cum ne-a obişnuit, ministrul continuă să fie un prieten apropiat al mediului inconjurător, dănd astfel exemplu tuturor funcţionarilor din intreaga ţară.
Administraţia Naţională pentru Protecţia Mediului, organizatorul evenimentului in cele 94 de oraşe din Romănia, a impărţit pe regiuni activităţile pentru "Săptămăna Mobilităţii". Fiecare regiune a avut de ales intre: impărţirea fluturaşilor informativi, ecologizarea suprafeţelor cu probleme din oraşe, organizarea de concursuri de desene pe asfalt şi de parade cu biciclete etc.