Primaria Baia Mare a starnit revolta asociatiilor de romi, dupa ce a anuntat ca va ridica un gard inalt de 3 metri si lung de 100 de metri, in jurul unui bloc in care locuiesc romi.
Reprezentantii Romani Criss, Asociatiei "Sanse Egale" si Amnesty International sustin ca primarul Catalin Chereches i-ar fi anuntat chiar ca va fi un zid de beton si spun ca e vorba de o initiativa discriminatorie, ce are ca efect "ghetoizarea si umilirea romilor, prin supunerea la un tratament degradant".
Dana Gagniuc, consilier al primarului din Baia Mare a declarat pentru jurnalul.ro ca 'Situatia a fost putin extrapolata. E vorba de un simplu gard metalic, ce are ca scop protejarea celorlalti cetateni si nu ingradirea romilor'.
Potrivit celor trei ONG-uri, care citeaza presa locala, in 28 iunie primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a anuntat ca Primaria va ridica un zid de beton de trei metri inaltime si o suta de metri lungime, care sa inconjoare blocul de pe strada Horea nr. 46B, in care locuiesc preponderent etnici romi.
Construirea zidului poate incepe in orice moment si va costa circa 30.000 de lei, suportati din bugetul Primariei Baia Mare. Potrivit ONG-urilor, Catalin Chereches a declarat ca "zidul va fi realizat din boltari de beton, cu fundatie si cu centura de beton deasupra, asa ca sa nu aiba impresia cineva ca va putea sa il distruga".
"Vom realiza un acces exclusiv din strada Electrolizei, astfel incat poate se va limita tot ceea ce inseamna debandada", ar mai fi spus Chereches, potrivit celor trei ONG-uri.
Romani Criss, Asociatia "Sanse Egale" si Amnesty International precizeaza ca autoritatile locale vizeaza si infiintarea abuziva a unui post de politie fix, unde vor lucra "politisti locali, jandarmi si cativa romi pentru a tine sub control ordinea si linistea publica".
"Prin aplicarea acestei actiuni a autoritatii locale se incalca flagrant legislatia romaneasca in vigoare, precum si obligatiile internationale pe care statul roman si le-a asumat, intre care amintim prevederile Ordonantei de Guvern nr. 137/2000, cat si articolul 2 din Conventia internationala cu privire la drepturile civile si politice si articolul 2 din Conventia internationala pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala (CIETFDR)", sustin, miercuri, ONG-urile intr-o scrisoare deschisa.
Totodata, ONG-urile sustin ca planurile anuntate de autoritatile din Baia Mare, de a construi case sociale pentru relocarea "comunitatilor dezavantajate" - comunitati, in general, de romi - la marginea orasului si langa o uzina de epurare a apelor reziduale, intr-o zona ce poate reprezenta un pericol la adresa sanatatii, nu sunt doar discriminatorii, ci incalca si prevederile articole 8 si 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Comentariile 4 si 7 ale Organizatiei Natiunilor Unite (CESCR), prevederi obligatorii pentru autoritatile romane.
Sursele citate mentioneaza ca CEDO a condamnat Spania si Italia pentru demersuri similare, apreciind ca a fost incalcat dreptul la viata privata.
Romani Criss si Asociatia "Sanse Egale" au in vedere formularea unor actiuni legale impotriva demersurilor autoritatilor locale din Baia Mare.
ONG-urile mai sustin ca asemenea demersuri nu sunt singulare si precizeaza ca au documentat mai multe cazuri in care autoritatile locale au incalcat dreptul la locuire si dreptul la demnitate al romilor, "prin evacuari fortate, conditii de locuit precare, segregarea rezidentiala, amplasarea romilor in zone periculoase pentru sanatatea lor", amintind intre aceste cazuri Cluj-Napoca - zonele Cantonului si Coastei, Miercurea-Ciuc, Craiova, Mangalia si Piatra Neamt.