Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României a dat verdictul în cazul litigiului juridic dintre societatea Sedesa Obras y Servicios SA şi Primăria Capitalei. Municipalitatea a avut câştig de cauză, firma spaniolă fiind obligată să returneze cele şase milioane de euro, bani daţi în avans pentru începerea lucrărilor în Centrul Istoric.
"Am câştigat, Curtea de Arbitraj Internaţional a respins toate capetele de acuzare ale celor de la Sedesa. Spaniolii se mai pot duce la Curtea de Arbitraj de la Paris, dar asta nu ne împiedică să deblocăm lucrările din Centrul Istoric", ne-a declarat Bogdan Hreapcă, director al Direcţiei Generale de Dezvoltare, Investiţii din Primăria Capitalei.
Spaniolii au cerut să fie anulată decizia primarului general, Sorin Oprescu, de reziliere a contractului dintre municipalitate şi Sedesa. De asemenea, ei au avut foarte multe pretenţii financiare, şi anume au cerut următoarele sume: 6 milioane de euro pentru lucrări neachitate de Primăria Capitalei, 800.000 de euro - penalităţi, 480.000 de euro - costuri datorate către terţi, 150.000 de euro - lucrări suplimentare, 1 milion de euro - profitul pe care-l obţineau dacă nu erau suspendate lucrările, 3 milioane de euro - daune morale şi 2.500.000 de euro - daune materiale. Curtea de Arbitraj Internaţional nu le-a acceptat nici o solicitare, nu de alta, dar toate erau nejustificate.
În aceste condiţii, săptămâna viitoare vor începe demersurile în vederea organizării unei licitaţii pentru reînceperea lucrărilor în cea mai veche zonă a Capitalei. "Pentru a termina cât mai repede, vom organiza o licitaţie pentru patru module. Străzile care trebuie reabilitate vor fi împărţite în module, astfel încât unei firme să-i revină un modul, ceea ce înseamnă cam două străzi. Societatea are obligaţia să termine cât mai repede lucrarea. Sperăm ca până în septembrie să finalizăm licitaţia şi imediat să începem lucrările", a mai spus Hreapcă. Din 14 străzi cât erau în proiect, în patru ani au fost reparate doar patru. Până în noiembrie vor intra în şantier celelalte zece artere.
Reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei a pornit din prima zi cu probleme. În 2006, pe vremea când primar general era Adriean Videanu, firma spaniolă Sedesa a câştigat licitaţia organizată de municipalitate pentru refacerea arterelor din cea mai veche zonă a Bucureştiului, suma pusă în joc fiind la început de 22 milioane de euro. Descoperirea unor situri arheologice i-a făcut pe cei de la Sedesa să mai ceară municipalităţii încă opt milioane de euro pentru conservarea lor. Consiliul General a aprobat cererea, aşa că bugetul a ajuns la 30 milioane de euro. Între timp, firma a primit şase milioane de euro pentru începerea lucrărilor pe patru străzi. Lanţul slăbiciunilor a continuat, în 2008, s-a suspendat totul, pe motiv de neplată a unor lucrări. Municipalitatea a refuzat să le achite, pentru că lucrările erau neconforme, iar cei implicaţi nu au putut să le justifice. La 2 octombrie 2009 a fost făcută o notificare de reziliere a contractului. Spre sfârşitul anului, Primăria Capitalei a început demersurile pentru a ataca garanţiile financiare.