În România, proverbul "legea-i lege, nu-i tocmeală" este înţeles, în majoritatea cazurilor, exact invers. În Predeal, un moştenitor se luptă de mai bine de 12 ani pentru a intra în posesia terenului deţinut din tată în fiu. Ani de procese şi drumuri între primărie şi instanţă l-au adus pe Ioan Codleanu la capătul puterilor.
De patru ani are o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă care îi recunoaşte dreptul de posesie asupra 23 de hectare de teren în Predeal. Tot de pe atunci, Comisia Locală de Aplicare a Legilor Fondului Funciar ar fi trebuit să pună în aplicare sentinţa rămasă definitivă şi irevocabilă. Nici un centimetru de pământ nu i-a fost însă retrocedat lui Codleanu. Cazul este reprezentativ pentru o problemă mai gravă cu care se confruntă ţara noastră. Astfel, numai în primul semestru al acestui an Guvernul a plătit despăgubiri impuse statului prin hotărâri pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în sumă de peste 3 milioane de euro, iar pentru anul 2009, 12 milioane de euro.
Despăgubirile sunt impuse de CEDO pentru încălcarea de autorităţile române a drepturilor legale ale cetăţenilor, în principal în domeniul proprietăţii. Cazul din Predeal confirmă exact problemele pe care le are ţara noastră în ceea ce priveşte reconstituirea dreptului de proprietate. De altfel, Ioan Codleanu nu va ezita să se adreseze CEDO pentru a intra în posesia a ceea ce îi aparţine de drept. Din cele 23 de hectare, împărţite în şapte parcele diferite, autorităţile nu au reuşit să îi restituie nici un centimetru. Călcâiul lui Achile este cu siguranţă bucata de teren de pe domeniul schiabil, familia Codleanu obţinând sentinţa de reconstituire a dreptului de proprietate pentru 7,5 hectare aflate pe Pârtia Clăbucet, 5 hectare în Clăbucet - plecare şi 2,5 hectare în zona Clăbucet - sosire.
Deşi încă din 2006 o decizie judecătorească stabileşte clar situaţia amplasamentelor, autorităţile nu au găsit o variantă plauzibilă nici măcar pentru terenul de sub pârtia de schi, teren care este în domeniul public al oraşului. În mod normal, Ioan Codleanu ar fi trebuit să primească cel puţin un amplasament la fel de valoros la schimb pentru terenul de utilitate publică de sub pârtie. Valoarea schimbului ar fi trebuit să se ridice la înălţimea terenului pe care îl deţine de drept. "Sunt 12 ani de când încerc să recuperez moştenirea familiei mele. Consiliul Local a refuzat în nenumărate rânduri punerea în posesie. La un moment dat au făcut şi o ofertă care a fost cu mult sub preţul pieţei. Mi-au oferit 25 cenţi pentru un metru pătrat. În acest moment, în zonă, un metru pătrat valorează 100 de euro, să nu mai vorbim de faptul că, acum ceva ani, terenul valora 1000 euro metrul pătrat. Au mai fost şi alte variante. Una dintre ele îmi oferea un teren în pantă de care nu aveam cum să mă folosesc", a precizat Ioan Codleanu.
Primarul oraşului Predeal a precizat pentru Jurnalul Naţional că în cazul Codleanu se caută variante de recompensare. Din păcate, acestea se caută de ani buni. "Am discutat în nenumărate rânduri şi în consiliu, şi în Comisia de Fond Funciar această problemă. Din păcate, există suprafeţe de teren care se suprapun cu ceea ce a revendicat Casa Regală. Se discută în acest moment un eventual schimb, să i se dea lui Codleanu terenul şi Casa Regală să fie recompensată în altă parte de Primărie. Mai este apoi problema domeniului schiabil pe care îl revendică familia Codleanu şi pentru care trebuie găsită o soluţie. Am preluat această situaţie o dată cu funcţia de primar şi nu o tergiversez", a precizat Ionel Goidescu, primarul oraşului Predeal.
Nici celelalte parcele ce îi revin prin decizie judecătorească lui Ioan Codleanu nu sunt lipsite de probleme. Pe unul dintre terenuri a fost emisă o autorizaţie de construcţie, deşi terenul se găsea în acel moment în litigiu. În acest moment, pe proprietatea omului s-a ridicat deja un bloc de lux. Pe o altă parcelă, proprietatea lui Codleanu s-a suprapus cu Casa Regală. Consiliul local a restituit de altfel Casei Regale câteva mii de hectare în judeţul Prahova, inclusiv terenuri pe care tot Casa Regală le-a atribuit cu titlu de împroprietărire veteranilor de război, printre care şi bunicul lui Codleanu.
"Am fost îndemnat să mă adresez Maiestăţii Sale, Regele Mihai, pentru că o parte din terenul meu a fost atribuit Casei Regale. Practic, Comisia Locală îşi declină atribuţiile, în condiţiile în care există, după cum pot şi dovedi, sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă. Am depus toate documentele necesare, de la actele de provenienţă ale terenurilor, documente de trecere abuzivă în proprietatea statului, expertize tehnice de identificare a parcelelor şi până la deciziile instanţelor. Cu toate acestea, sunt în continuare fără titlu de proprietate pentru ceea ce mi se cuvine", a explicat Codleanu.
În acest moment, moştenitorul celor 23 de hectare a cerut în instanţă daune pentru toată perioada în care a fost lipsit de proprietate. Mai mult, Ioan Codleanu se vede pus în situaţia de a se adresa din nou instanţelor judecătoreşti pentru ca sentinţele din 2006 să fie puse în aplicare. În România ultimilor ani, astfel de scenarii, în care sentinţele judecătoreşti sunt aplicate după bunul plac al autorităţilor locale, au devenit, din păcate obişnuinţă.
Citește pe Antena3.ro