Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, a precizat vineri, într-o conferinţă de presă, că nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic în iarna 2015-2016, menţionând că a cerut ajutor pentru combustibil de la Guvern în valoare de 300 de milioane de lei.
"În urma celor declarate dimineaţa de preşedintele CA al RADET, se pare că dânşii nu au înţeles nici în al 12-lea ceas că e cazul să nu alarmăm populaţia, în primul rând, şi, în al doilea rând, tot ceea ce înseamnă fiecare parte care formează acest sistem integrat de alimentare cu energie termică a municipiului Bucureşti. Nu vor fi probleme cu furnizarea agentului pentru iarna 2015-2016, întrucât în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate am făcut solicitări către Guvernul României pentru suplimentarea din fondul de rezervă a unei sume de 300 de milioane de lei, echivalent cu ceea ce se numeşte ajutor pentru combustibil", a spus el.
Primarul interimar a mai precizat că în urmă cu două săptămâni a apărut OUG 46, care permite unităţilor administrativ teritoriale să facă împrumuturi la Trezorerie pentru a-şi completa necesarul financiar în vederea asigurării agentului termic pentru iarna 2015-2016.
Ştefănel Dan Marin a citit o declaraţie a directorului general RADET, Valentin Viţălariu, care printr-un angajament semnat pe 9 noiembrie declara pe propria răspundere "că la nivelul municipiului Bucureşti cheltuielile curente estimate şi de capital pentru furnizarea energiei termice în sezonul rece" sunt de 248 de milioane de lei.
Primarul interimar a explicat că această sumă a fost trecută în proiectul de hotărâre care se va afla în dezbaterea de luni a Consiliului General.
"Dânsul (preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu - n.r.) a făcut referire la aprobarea bugetului de către Consiliul General, buget aferent anului 2015. Printr-o altă declaraţie scrisă şi înregistrată la Primăria Capitalei înainte de rectificarea bugetară, RADET îmi spune aşa: "Având în vedere propunerea de buget, de venituri şi cheltuieli, pentru anul 2015, depusă spre aprobare la Primăria Municipiului Bucureşti, vă solicităm suplimentarea bugetului PMB, diferenţa de preţ energie termică livrată populaţiei, cu suma totală de 152 de milioane de lei". Documentul acesta este emis de către RADET înainte de rectificarea bugetară. Întrebare mea este (...): care dintre cele două sume: 152 de milioane sau 248 de milioane îi este necesară RADET? Pentru că dacă până în rectificare ei au cerut 152 de milioane de lei, ştiind faptul că mai mult de două treimi din buget, la momentul rectificării, a fost cheltuit, nu aveam de unde să le dau aceşti bani. Din contră, am găsit, din cei 152 solicitaţi, 50 de milioane din bugetul PMB plus încă 23 de milioane din bugetul RADET, bani pentru investiţii, pe care nu şi le-au făcut", a arătat el.
Edilul şi-a exprimat speranţa că membrii Consiliului General vor aproba alocarea sumei de 248 de milioane de lei, menţionând că banii nu vor fi destinaţi în mod special pentru stingerea datoriilor sau penalităţilor RADET, ci pentru furnizorii ELCEN, care trebuie plătiţi.
"În urma discuţiilor pe care le-am avut, aproape zilnic aş putea spune, la Ministerul Energiei cu domnul ministru Gerea, am găsit de comun acord înţelegere din partea tuturor furnizorilor pe care ELCEN îi are, ca, odată ce vom reuşi să accesăm acest credit cu ajutorul Consiliului General, să putem intra în lunile ianuarie şi februarie, având o datorie zero de la RADET către ELCEN. E vorba de anul 2015. Nu pot să îmi asum costurile de producţie ale RADET, aşa cum au fost ele prezentate, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe care an de an l-a propus", a mai precizat el.
Preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat vineri că săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la Ministerul Energiei la care au participat directorul general al RADET, reprezentanţi ai ELCEN şi ROMGAZ, în cadrul căreia s-au convenit paşii, măsurile care trebuie abordate în perioada imediat următoare pentru a găsi o deblocare parţială a situaţiei financiare.