x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PRIMARUL din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, n-a participat la festivităţile dedicate Micii Uniri pentru că prefectul l-ar fi somat să îndepărteze un panou cu "Ținutul Secuiesc"

PRIMARUL din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, n-a participat la festivităţile dedicate Micii Uniri pentru că prefectul l-ar fi somat să îndepărteze un panou cu "Ținutul Secuiesc"

29 Ian 2015   •   17:26
PRIMARUL din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, n-a participat la festivităţile dedicate Micii Uniri pentru că prefectul l-ar fi somat să îndepărteze un panou cu "Ținutul Secuiesc"

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primar al municipiului, a declarat, că ar fi participat la festivităţile dedicate Micii Uniri, dacă prefectul judeţului Covasna ar fi avut o altă atitudine şi nu l-ar fi somat să îndepărteze panoul 'SIC-Ţinutul secuiesc'. 

 
"Vă spun sincer că am vrut să particip, m-aş fi dus dacă nu eram somat să îndepărtez panoul. Nu am nimic cu 24 ianuarie, e o zi care trebuie sărbătorită şi dacă nu făcea apel prefectul să ducem panoul SIC, mergeam. E normal ca 24 ianuarie să fie zi de sărbătoare naţională pentru România, pentru că dacă nu ar fi fost Mica Unire, nu ar fi urmat nici Marea Unire. Şi vă mai spun că 24 ianuarie e o zi în care şi noi, maghiarii, am putea sărbători. Dar prefectul a ratat momentul prin acea adresă pe care ne-a trimis-o (...) S-a făcut scandal, prefectul a folosit un limbaj de neacceptat într-o corespondenţă oficială între două instituţii. Repet, am vrut să fiu acolo, dar având în vedere circul pe care l-a făcut prefectul, nu m-am dus (...) La 1 Decembrie nu o să merg, ştiţi foarte bine că am mai spus acest lucru, până când nouă, maghiarilor, nu ni se va da ceea ce ni s-a promis la Alba Iulia. Cu 24 ianuarie nu am nimic, cred că era un lucru bun şi pentru români şi pentru maghiari să sărbătorim împreună", a spus primarul Antal Arpad în plenul şedinţei Consiliului local. 
 
El a mai spus că nu înţelege de ce pe unii îi deranjează panoul 'SIC' şi a ţinut să menţioneze că 'ţinutul secuiesc' exista la vremea înfăptuirii Micii Uniri. 
 
Panoul cu inscripţia 'SIC Terra Siculorum' (ţinutul secuiesc, în limba latină -nr) a fost amplasat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe în luna decembrie 2014 de liderii UDMR Covasna, Tamas Sandor şi Antal Arpad, în replică la acţiunile fostului prefect, Marius Popica, care a cerut înlăturarea steagului secuiesc din spaţiile publice, conform unei decizii definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Braşov.

×