x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prime interzise

Prime interzise

de Gabriela Mladin    |    28 Iul 2007   •   00:00
Prime interzise

Angajaţii Universităţii "Constantin Brăncuşi" din Tg.Jiu fac parte din categoria funcţionarilor de stat favorizaţi. Sindicaliştii au considerat că salariile de 7.000 RON pe lună incasate de universitari sunt insuficiente pentru un concediu, aşa că au negociat şi obţinut şi prime de 150 de euro.


Angajaţii Universităţii "Constantin Brăncuşi" din Tg.Jiu fac parte din categoria funcţionarilor de stat favorizaţi. Sindicaliştii au considerat că salariile de 7.000 RON pe lună incasate de universitari sunt insuficiente pentru un concediu, aşa că au negociat şi obţinut şi prime de 150 de euro.

Suma nu este deloc mare, dar pentru 320 de salariaţi, aceasta se ridică la peste un miliard şi jumătate de lei vechi, bani pe care instituţia i-ar fi putut folosi la dotarea sălilor de curs cu aparate de aer condiţionat sau pentru alte cheltuieli necesare actului de invăţămănt. Asta in condiţiile in care Guvernul a anunţat clar: "...celelalte categorii profesionale plătite de la buget, cadrele didactice, personalul din sănătate, cadrele militare, magistraţii, dar şi persoanele care ocupă demnităţi publice nu vor primi in 2007 prime de vacanţă". Şi dacă statul nu le-a dat, angajaţii universităţii şi-au acordat singuri prime, din fondurile proprii.


SINGURUL CAZ. Intr-o universitate zguduită de scandaluri, cu arestări care au adus imagine proastă instituţiei, cu datorii de zeci de miliarde de lei vechi şi certuri interminabile intre profesori. Universitatea "Constantin Brăncuşi" din Tărgu-Jiu este singura instituţie de stat in care au fost acordate astfel de prime de vacanţă. Preşedintele Sindicatului "Universitas", Liviu Neamţu, a explicat faptul că acordarea primelor s-a realizat intr-un lung proces de negociere. "In perioada mai-septembrie 2006 s-a constituit Comisia Paritară de negociere a Contractului Colectiv de Muncă la nivelul univesităţii, in cadrul căreia s-a obţinut pentru angajaţii noştri, membri sau nemembri de sindicat, o primă de vacanţă in valoare netă de 337 lei (brut-477 lei)", a precizat Liviu Neamţu. Sindicalistul a confirmat faptul că prima s-a acordat pentru toţi cei 320 de angajaţi ai universităţii, intrucăt, spune el, dacă minerii beneficiază de subvenţii pentru biletele la mare, s-au găndit că nici ei nu pot rămăne mai prejos. Legat de faptul că Universitatea din Tărgu-Jiu este singura din ţară unde au fost acordate aceste prime, Neamţu a declarat: "Acolo unde sindicatele au invins patronalul, au fost acordate primele".

"In anul 2005 primele de vacanţă au fost suspendate din cauza condiţiilor impuse de Fondul Monetar Internaţional, iar in 2006 guvernul a interzis acordarea lor din cauza situaţiei bugetare. In 2007 va fi permisă plata primelor de vacanţă acelor categorii cărora legea le dă dreptul. Cadrele didactice, peste 350.000 la număr, nu pot primi prime de vacanţă deoarece nu sunt incadrate in categoria funcţionarilor publici şi sunt salarizate pe baza altei legi", a precizat secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Elena Doina Dascălu.

Rectorul Gorun:"daţi banii inapoi!"

Rectorul Universităţii "Constantin Brăncuşi" din Tărgu-Jiu, secretar general al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Adrian Gorun, a declarat că primele de vacanţă au fost acordate de fondurile extrabugetare şi că nu este responsabil de munca altor angajaţi care ar fi trebuit să vadă prevederea legală. "Nu am fost de acord cu primele, alţii au semnat şi alţii primesc bani să verifice legalitatea acordării acestor bani. Sunt jurişti, directori economici in universitate care pentru asta sunt plătiţi. Trebuiau să modifice contractul colectiv, atăt timp căt a apărut un act normativ in acest sens. Voi cere o analiză clară şi ii voi pune să dea banii inapoi dacă nu s-a procedat corect", a spus Adrian Gorun.



×
Subiecte în articol: observator prime vacanta vacan