x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul bust de bronz al poetului Adrian Păunescu

Primul bust de bronz al poetului Adrian Păunescu

de Lucian Dobrater    |    01 Dec 2010   •   18:00

Un bust de bronz al lui Adrian Păunescu, primul dedicat acestuia, a fost dezvelit marţi pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, în prezenţa a peste 200 de persoane, localnici, autorităţi şi participanţi la Congresul Spiritualităţii Româneşti, manifestare al cărei preşedinte a fost marele poet în ultimii ani.

Creaţie a sculptorului Romi Adam, bustul, care a fost sfinţit de arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, ÎPS Andrei, se află la doar câţiva metri de un monument dezvelit exact în urmă cu un an, în prezenţa lui Adrian Păunescu, şi care-l reprezintă pe Grigore Vieru. Ambii s-au aflat mereu la Alba Iulia în ultimii ani ai vieţii lor în preajma şi de Ziua Naţională a României, ca participanţi la Congresul Spiritualităţii Româneşti. Printre cei prezenţi la eveniment s-a aflat şi deputatul Victor Socaciu, fost membru al Cenaclului Flacăra, care a arătat că poate ar fi momentul să ne bucurăm pentru comoara pe care a lăsat-o poetul naţional Adrian Păunescu, „această imensă poezie (...) pe care o vom vedea cu siguranţă în cartea de limbă română (...), o imensă proză, o imensă jurnalistică”.

„Şi mai lasă ceva, care este fundamental pentru neamul românesc, o arhivă de cântec, de poezie şi cântec, cu valoare de patrimoniu naţional”, a mai spus Victor Socaciu. El a amintit şi despre omul „cetăţii care era Adrian Păunescu, una dintre cele mai importante figuri ale Parlamentului României, unde a cinstit prin prezenţa sa, prin retorică şi unde a reprezentat cu adevărat poporul român. Toată viaţa lui şi-a dedicat-o rănilor poporului român”, a declarat Socaciu, unul „dintre privilegiaţii care i-au fost alături” lui Adrian Păunescu şi care a trăit alături de el o „experienţă artistică, o experienţă de viaţă extraordinară”.

Victor Socaciu a conchis că „Păunescu, un om înfipt în cartea de limba română, dar şi în cartea de suflet a patriotismului şi aspiraţiilor naţionale, rămâne un model”. Amplasat în Parcul Mihai Eminescu, monumentul a fost realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba şi al Consiliului Local Alba Iulia, care au contribuit cu aproximativ 25.000 de lei.

×
Subiecte în articol: Adrian Păunescu