x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul tramvai achiziționat de Primăria Capitalei după Revoluție a ajuns la București

Primul tramvai achiziționat de Primăria Capitalei după Revoluție a ajuns la București

02 Iun 2022   •   17:59
Primul tramvai achiziționat de Primăria Capitalei după Revoluție a ajuns la București
Sursa foto: Foto: Lucian Alecu

Primul tramvai din cele 100 cumpărate a ajuns în Capitală. Primarul general Nicușor Dan a declarat joi că din 1989 până acum au fost cumpărate în București doar 17 tramvaie noi, astfel că lotul de 100 reprezintă o îmbunătățirea considerabilă a flotei STB.

„Din 1989 până azi au fost aduse 17 tramvaie noi. Acest lot de 100 este o îmbunătățire considerabilă a flotei noastre de transport public. Banii europeni au venit cu niște obligații. Obligația este ca pe fiecare din liniile pe care circulă, prima linie o să fie 41, să avem peroane de 40 de metri. După cum știți azi am avut o ședință de Consiliu General, am aprobat actualizarea indicatorilor și în baza actualizării acestor indicatori până la momentul în care o să avem recepția terminată pentru acest prim tramvai o să avem și peroanele de 40 de metri”, a declarat Nicușor Dan.

Potrivit STB, tramvaiul ajuns la București urmează să fie supus la o serie de probe statice și dinamice, necesare autorizării și punerii în exploatare.

Conform reprezentanților STB, noile tramvaie au un consum energetic mult mai redus față de tramvaiele aflate în exploatare. Acestea vor avea noua generație de validatoare la fiecare ușă, pentru a face plata călătoriei și cu cardul bancar sau cu dispozitive smart NFC, vor avea aer condiționat ce va permite reglarea automată a temperaturii și prize USB pentru alimentarea dispozitivelor mobile.

STB anunță că primele douăzeci de tramvaie vor circula pe linia 41, iar simultan cu intrarea acestora pe traseu, societatea va demara redistribuirea parcului existent de tramvaie, astfel încât până la finalul anului, toate tramvaiele să fie modernizate, cu accesibilitate sporită.

Conform graficelor de livrare, începând de anul următor, linia de tramvai 32, care leagă Piața Unirii de depoul Alexandria, va beneficia de un parc de 12 tramvaie. Și în acest caz, STB va realiza o redistribuire a parcului circulant, pentru ca linia 32 să devină total accesibilizată.

„Prin introducerea noilor tramvaie, finalizarea proiectelor de modernizare a infrastructurii, implementarea proiectelor de accesibilizare și reorganizarea parcului circulant, STB SA își propune să crească atractivitatea transportului public urban cu tramvaiul, care în comparație cu transportul cu autobuzul și troleibuzul, are o capacitate mai mare de transport, consum de energie redus și timpi scurți de parcurs pe calea de rulare proprie, separată de restul traficului rutier”, a declarat Adrian Criț, directorul general STB SA.

Nicușor Dan a mai anunțat joi că 50 din cei 150 de kilometri de linii de tramvai trebuie modernizați. „50 sunt nemodernizați: zona Basarabia, zona Ion Mihalache. Ne propunem în momentul în care POR-ul va fi lansat în această toamnă să avem documentația pregătită pentru acești 50 de kilometri”, a mai spus primarul general.

Tramvaiele noi nu încap pe linia lui 41. Care sunt staţiile care trebuie să fie modificate

Sunt şapte staţii care vor trebui refăcute cu peste 8 milioane de lei, pentru ca tramvaiele să poată circula.Peroanele trebuie coborâte şi lungite, scrie antena3

Primarul Nicusor Dan a convocat t în şedinta ordinara Consiliul General al Capitalei pentru a aproba finaţarea lucrărilor de reconfigurare a peroanelor din staţiile de tramvai ale traseului 41.

Peste 8,5 milioane de lei trebuie vor cheltui autorităţile pentru refacerea staţiilor pentru ca noile tramvaie cumpărate să poata circula în condiţii de siguranţă.

Staţiile de tramvai la ale caror peroane se vor realiza lucrari de reconfigurare:

1. Agronomie - ambele sensuri;

2. Caşin - ambele sensuri;

3. Podul Ciurel - ambele sensuri;

4. Orşova - ambele sensuri;

5. Drumul Taberei- ambele sensuri;

6. Parc drumul Taberei - ambele sensuri;

7. Braşov - ambele sensuri.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: tramvai nicusor dan