x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Diaconescu candidează la petrochimie. "Messia cu Rolls Royce" vrea să răstoarne carul cu bani în curtea Ministerului Economiei

Dan Diaconescu candidează la petrochimie. "Messia cu Rolls Royce" vrea să răstoarne carul cu bani în curtea Ministerului Economiei

de Daniel Ionaşcu    |    01 Oct 2012   •   19:17
Dan Diaconescu candidează la petrochimie. "Messia cu Rolls Royce" vrea să răstoarne carul cu bani în curtea Ministerului Economiei

Dacă la ţară e de ajuns să promiţi o remorcă de nisip pentru a câştiga primăria, Dan Diaconescu vrea să răstoarne carul cu bani pentru a primi... petrochimia.

Deşi nu a făcut dovada că dispune de cei 203 milioane de euro necesari preluării pachetului de 54% din acţiunile Oltchim, Diaconescu a făcut ieri un adevărat spectacol mediatic, ameninţând autorităţile că va debarca în faţa Ministerului Economiei 3 milioane de euro, bani promişi salariaţilor Oltchim. Diaconescu a anunţat în fanfară că atât Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), cât şi echipa de negociere au plecat deja din Ministerul Economiei, şi apoi a plecat cu reporterii după el la o bancă din apropiere.

Circul a plecat de la cererea depusă vineri de Diaconescu la minister, prin care a solicitat o formulă legală clară prin care cele 3 milioane de euro, cât reprezintă salariile pe o lună la combinatul vâlcean, ar putea ajunge la salariaţi.

Investitor, donator, creditor
Într-una din ieşirile sale în faţa ministerului, "Mesia cu Rolls Royce", aşa cum l-a ironizat premierul Victor Ponta săptămâna trecută, spunea că ministerul nu a răspuns oficial oficial la solicitările sale, dar că i-au fost avansate mai multe variante: poate dona banii, poate deveni creditor al Oltchim sau poate comanda mai multe produse de la combinatul vâlcean, pe care apoi să le plătească. Cum nu prea ai ce face "pe persoană fizică" cu soda caustică de la Oltchim, Diaconescu a preferat să facă spectacol gratis pe toate televiziunile, la orele de maximă audienţă.

S-a lăudat că el aduce de acasă bani pentru popor, spre deosebire de actuala clasă politică care ia banii poporului şi-i duce acasă. Asta după ce cu câteva ore înainte, Diaconescu simţea că "negocierile abia acum au început" şi nu mai prididea în a-l lăuda pe ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Cu legea-n mână

Pe de altă parte, Diaconescu a prezentat ceea ce el a numit extrase din caietul de sarcini. Potrivit documentelor în cauză la partea cu data semnării sunt lăsate puncte de suspensie, în vreme ce data finală de plată pentru ultima tranşă este 14 februarie. Conform Hotărârii de Guvern 577/2002,

comisia de negociere şi ofertantul declarat câştigător "vor putea definitiva şi încheia contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni". Termenul nu este constrângător. El a mai afirmat că, potrivit caietului de sarcini, contractul se negociază iar ministrul Chiţoiu e obligat să îşi dea şi el avizul. Realizatorul tv a cerut invitarea presei la negocieri, însă autorităţile nu au acceptat acest lucru.

De ochii lumii
El i-a mai propus lui Chiţoiu că dacă Guvernul tot a găsit resurse să repornească întreg combinatul dacă privatizarea ar eşua, atunci ar trebui să lucreze împreună, să pornească instalaţiile, iar negocierile să continue în acest timp, aşa cum prevede caietul de sarcini. El a mai cerut ca o serie de entităţi de stat precum AVAS, Electrica, CFR şi Salrom să nu ceară insolvenţa Oltchim timp de un an. AVAS are de recuperat o creanţă de 250 milioane de euro, pentru care Diaconescu a contestat în instanţă actualizarea cu penalităţi şi dobânzi. Astfel, aceasta s-ar putea reduce la jumătate. Către Electrica, Oltchim datorează 150 de milioane de euro.

FT: privatizare controversată
Privatizările din România au o anumită reputaţie pentru controversă şi confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externă pentru vânzarea rapidă, un om de afaceri controversat şi gestionarea stângace a cazului de către stat, potrivit blogului beyondbrics, al cotidianului britanic Financial Times. La acestea se adaugă, acum, îndoieli serioase privind viitorul combinatului Oltchim.

Publicaţia îl citează pe consultantul pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, potrivit căruia există trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregătită adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de către un co-investitor străin sau oferta sa este pur şi simplu "teatru politic".

Între timp, reputaţia României privind programul de privatizări a fost din nou afectată. Partea proastă este că Dan Diaconescu şi-a anunţat deja de pe acum intenţia de a participa la toate privatizările pe care autorităţile le vor demara în perioada următoare: CFR Marfă, Tarom dar şi Nuclearelectrica şi Hidroelectrica.

Ce se întâmplă cu Oltchim după eşuarea privatizării?
Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional că Oltchim va fi trecută în lichidare voluntară dacă privatizarea eşuează, potrivit memorandumului anexat la ultima scrisoare de intenţie. Aceasta este pentru prima dată când o astfel de obligaţie este inserată într-un document final al Guvernului trimis Fondului.

Recent, însă, premierul Victor Ponta a anunţat că societatea va intra în administrare specială, combinatul va primi un ajutor de salvgardare de 40 de milioane de euro şi va fi scos din nou la privatizare peste şase luni. Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare, a precizat că lichidarea voluntară a unei companii impune numirea unui lichidator, nu a unui administrator special, de către Adunarea Generală a Acţionarilor şi va duce în final la închiderea companiei respective. Privatizarea Oltchim reprezintă un angajament asumat de Guvern încă din primăvara anului trecut.

×