x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procesul FNI, in ritm de melc

Procesul FNI, in ritm de melc

06 Mai 2004   •   00:00

Astazi este programat un nou termen in celebrul proces FNI. La 8 aprilie, instanta penala a Tribunalului Bucuresti nu a progresat cu judecarea cazului.

BOALA LUNGA. Incepand din ianuarie 2004, acest proces ajunge maine la al cincilea termen. Inculpatii sunt arhicunoscuti: Sorin Ovidiu Vantu si Ioana Maria Vlas nu mai au nevoie de prezentare; Teodor Irimescu - persoana care a ajutat-o pe Vlas sa o stearga din tara; Liviu Istrate - fost director al Bancii Agricole; Nicolae Popa - fost director al grupului Gelsor si Gabriel Batran???? - membru al Consiliului de Administratie al SOV Invest.

Pana acum nu a fost audiat nici un martor si nu au fost prezentate nici probele, nici expertizele. Avocatii inculpatilor au ales tactica tergiversarii, trasul de timp fiind benefic si in alte procese de rasunet din Romania. Prin tertipurile procedurale aplicate se estimeaza ca durata acestui proces nu va fi mai mica de un an.

RECUZARE. La ultimul termen judecat avocatii care il reprezinta pe Sorin Ovidiu Vantu au recuzat instanta penala pentru ca anterior acestia se autopronuntasera in caz, oprind plecarea in Anglia a inculpatului. Decizia respectiva a starnit numeroase discutii, Vantu declarand in sustinerea cererii lui de deplasare in afara tarii ca a facut-o in numeroase alte ocazii si nu a obstructionat cercetarile. Recuzarea instantei a mai fost facuta si de avocatii lui Nicolae Popa.

FARA AVOCAT. Cheia acestui proces este considerata Ioana Maria Vlas. Escrocheria FNI nu poate fi elucidata fara declaratiile pe care Vlas le va face din boxa acuzatilor. Exista insa de pe acum semne de intrebare legate de punctul pana la care fostul presedinte al SOV Invest va prezenta adevarul. Declaratiile de pana acum, dar mai ales gesturile Mariei Vlas sunt de multe ori contradictorii. Ea a refuzat sa-si angajeze un avocat si doreste sa ramana in arest ca plata pentru aflarea adevarului. Cererea avocatului din oficiu de eliberare a inculpatei a fost ignorata in aceste conditii. Maria Vlas a facut o lunga pledoarie in fata judecatorilor sustinand ca „cei vinovati in aceasta cauza trebuie sa plateasca", sperand ca justitia „va actiona fara a fi ca pana acum, legata la ochi si la maini".
Procesul din 6 mai este asteptat cu interes direct de Asociatia Pagubitilor FNA???, dar si de opinia publica. (Cornel Florea)

×
Subiecte în articol: observator