Procurorii anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de Marin Niţă, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, desfăşurându-şi activitatea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi ca urmare a delegării, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, şi faţă de Gheorghiţă Iordache, persoană fără calitate specială, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat arestarea preventivă a inculpatului Marin Niţă.
"Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La datele de 25, respectiv 26 octombrie 2012, procurorii au dispus reţinerea inculpaţilor Niţă Marin şi Iordache Gheorghiţă pe un termen de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile", precizează sursa citată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în cursul lunii iunie 2012, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, Marin Niţă a pretins de la un denunţător, direct şi prin intermediul lui Gheorghiţă Iordache, suma de 5.000 de euro, cu titlu de mită, pentru a dispune faţă de denunţător o soluţie de netrimitere în judecată pentru instigare la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, într-o cauză penală pe care o avea în instrumentare.
După ce a primit de la denunţător suma de 2.000 de euro, ca primă tranşă din banii pretinşi, inculpatul a dispus faţă de denunţător scoaterea de sub urmărirea penală şi i-a comunicat în scris soluţia, precizează comunicatul de presă.
La data de 25 octombrie 2012, după ce a pretins diferenţa de bani solicitată în acelaşi scop, inculpatul Niţă Marin a primit de la o persoană din anturajul denunţătorului suma de 2.500 de euro, reprezentând o a doua tranşă din totalul de 5.000 de euro. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
în demersul său, inculpatul Niţă Marin a fost sprijinit de inculpatul Iordache Gheorghiţă, care a intermediat atât relaţiile dintre procuror şi denunţător, cât şi pretinderea sumelor de bani cu titlu de mită.
DNA precizează că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.