Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti solicita instantei emiterea de mandate de arestare preventiva de 29 de zile pe numele a 30 de politisti de la sectiile 1 si 3 din Bucuresti, acestia fiind acuzati de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, favorizarea infractorului, complicitate la prostitutie, complicitate la proxenetism, lipsire de libertate in mod ilegal sau tortura.
In cursul acestei zile, Tribunalul Bucuresti va judeca propunerea procurorilor.
Procurorii sustin ca unii dintre politistii de la Sectiile 1 si 3 Bucuresti, retinuti marti de ofiterii DGA, aveau legaturi cu proxenetii din zona si exercitau acte de violenta asupra prostituatelor, daca acestea refuzau sa le dea bani.
"In exercitiul atributiilor de serviciu, agentii de politie se deplasau periodic in zonele din raza lor de competenta teritoriala unde se desfasurau activitati de prostitutie si proxenetism. Din probele administrate pana in prezent, a rezultat ca unii dintre ei le cunosteau pe aceste persoane (in special pe proxeneti) si erau in relatii cu ei de mult timp si primeau de la proxeneti periodic sume de bani pentru a nu constata faptele si a nu aplica sanctiuni. De asemenea, a mai rezultat, potrivit probatoriului administrat ca cei in cauza ar fi surprins persoane de sex feminin care practicau prostitutia si le-ar fi pretins sume de bani, iar daca acestea refuzau foloseau mijloace violente de natura sa intimideze persoanele vizate si sa le asigure in continuare controlul asupra activitatilor de prostitutie si proxenetism, precum si veniturile aferente", se arata intr-un comunicat al Parchetului Capitalei, citat de Agerpres.
Procurorii au dezvaluit si modul de operare al politistilor in trafic: agentii de politie se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu (in tura) pe linie de ordine publica, de regula in echipaje de doi sau trei, si aveau ca atributii depistarea, constatarea si sanctionarea unor fapte interzise de lege - contraventii si infractiuni. Ei foloseau autospeciale din dotarea MAI, purtau uniforma institutiei si, in majoritatea situatiilor, a rezultat ca au selectat in trafic anumite autoturisme - din categoria superioara sau de lux - pe care le-au surprins incalcand normele legale. Conducatorului auto i se aduceau la cunostinta deficientele constatate, apoi politistii pretindeau de la soferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constatata fapta comisa, pentru a nu fi aplicata sanctiunea legala sau pentru a nu fi facute alte demersuri legale.
In unele situatii, la sfarsitul turei, agentii imparteau intre ei banii astfel obtinuti, sume cuprinse intre 50 si 600 de lei. (V.M.)