O echipa a Serviciului Teritorial al DNA Galati a ajuns, vineri, in comuna vranceana Suraia, pentru a continua verificarile in ceea ce priveste organizarea referendumului din data de 29 iulie.
Primarul comunei Suraia, Vasile Grosu, sustine ca in localitate au ajuns un procuror si un politist.
'Au venit din nou procurorii lui Basescu ca sa-i terorizeze pe oamenii care au votat. E o actiune politica si nimic mai mult. Oamenilor incepe sa le fie frica de aceasta teroare', sustine Vasile Grosu.
Joi dupa-amiaza PDL Vrancea a luat pozitie fata de anchetele DNA de la Suraia, comuna care face parte din colegiul presedintelui organizatiei, deputatul Alin Trasculescu.
Intr-un comunicat de presa PDL Vrancea 'isi exprima ingrijorarea cu privire la presiunile, dezinformarile si manipularile mediatice pe care USL le genereaza pentru a zadarnici aflarea adevarului despre faptele de natura penala petrecute pe data de 29 iulie 2012, in cele 3 sectii de votare aflate pe raza comunei Suraia, judetul Vrancea'.
Pe data de 15 august trei procurori de la Serviciul Teritorial Galati al DNA, insotiti de noua politisti, au demarat verificari in comuna Suraia, Vrancea privind votul la referendum. Procurorii nu au dat declaratii mass-media, rezumandu-se sa spuna ca deruleaza o ancheta coordonata de DNA si ca toate informatiile au fost comunicate public, de catre DNA.
Procurorii au impartit comuna in trei, cate sectii de votare sunt in comuna, si au inceput sa ia declaratii de la oameni legate de participarea la vot.
Vasile Grosu, primarul comunei Suraia, sustine ca a fost chemat de procuroii DNA de la slujba. 'Am fost chemat sa le arat unde stau cetatenii ca sa le ia declaratii. Este un abuz al procurorilor lui Basescu. Oamenii sunt speriati si spun ca nu vor mai merg la vot', a declarat primarul PSD al comunei.
La randul sau liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, considera ca ancheta DNA are ca tinta USL si liderii cei mai importanti ai USL.
'Nu cred in acest demers politic al DNA. Astazi este sarbatoare in Romania si institutiile publice nu muncesc, deci nici DNA. As fi apreciat acest demers al DNA foarte mult daca procurorii ar fi avut aceleasi reactie si la alegerile prezidentiale din 2009, cand au fost suspiciuni majore de fraude. Dincolo de faptul ca oamenii sunt speriati, tintele sunt liderii USL', sustine presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan.
Acesta le recomanda primarilor care vor primi NUP de la DNA sa formuleze plangeri pentru denunt calomnios impotriva celor care au formulat plangerile penale.
In comuna Suraia sunt aproximativ 5.200 de cetateni pe listele permanente de alegatori. Pe listele suplimentare au votat, in data de 29 iulie, un numar de aproximativ 200 de persoane, in toate cele trei sectii de votare din comuna.
Prezenta la vot la referendum a fost, in comuna Suraia, de aproximativ 64%.
In judetul Vrancea au existat un numar de 22 incidente electorale reclamate de PDL in ziua votului, la referendum.
'Am facut plangeri penale la presedintii sectiilor de votare din Panciu, Movilita, Suraia pentru ca ne-au fost dat afara membrii din sectiile de votare. Avem cereri de urna mobila in foarte multe comune. Ii avertizam pe presedintii sectiilor de votare ca isi risca libertatea', avertiza, in ziua votului, deputatul Alin Trasculescu, liderul PDL Vrancea.