x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorii militari continuă ancheta în dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990

Procurorii militari continuă ancheta în dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990

15 Feb 2016   •   16:30
Procurorii militari continuă ancheta în dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990

Procurorii militari continuă ancheta în dosarul privind mineriada din 13-15 iunie 1990, ca urmare a ordonanţei procurorului general de infirmare a soluţiei şi confirmare a ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Instanţei Supreme, a anunţat, luni, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

"În perioada 15 februarie - 24 martie 2016, au fost citate 211 persoane pentru a fi audiate în calitate de persoană vătămată, parte civilă sau martor de către procurorii militari ai Secţiei Parchetelor Militare (...). Urmărirea penală în cauză se desfăşoară într-un mod ritmic, ţinând seama de complexitatea deosebită a acesteia, în vederea soluţionării sale temeinice, legale şi cu celeritate", se arată în comunicat.

În document se reaminteşte că, printr-o ordonanţă din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii cu privire la reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990. Intervenţia violentă s-a soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi cu vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi mineri.

"Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea faptelor descrise anterior", se mai precizează în comunicatul PÎCCJ.

Sursa: Agerpres

×