x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorii români fac anchetă la Singapore

Procurorii români fac anchetă la Singapore

de Anca Aldea    |    Violeta Fotache    |    27 Mai 2010   •   00:00

Dosarul penal al ex-diplomatului Silviu Ionescu ar putea fi finalizat în două săptămâni



Ancheta procurorilor români în cazul fostului însărcinat român cu afaceri la Singapore Silviu Ionescu ar putea fi finalizată în termen de două săptămâni, ne-a declarat joi procurorul Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme.

"În baza comisiei rogatorii făcute în urmă cu două luni, anchetatorii români pleacă la Singapore în perioada 30 mai-2 iunie, pentru că sunt de întreprins nişte activităţi pe care numai procurorul român poate să le facă, pentru a respecta procedurile. Procurorul român trebuie să ridice actele medicale ale victimelor, dar şi casete video cu imagini de la producerea accidentului. Totodată, procurorul român va proceda şi la audierea personalului ambasadei noastre de acolo. Martorii oculari au fost audiaţi de colegii singaporezi, echipa noastră va face doar două reaudieri de martori oculari, pe anumite aspecte. Apoi, în România va trebui efectuată o expertiză tehnică auto pentru stabilirea dinamicii accidentului şi, totodată, o expertiză medicală pe baza actelor medicale pe care le vom ridica din Singapore. Sperăm ca în două săptămâni să finalizăm ancheta", ne-a declarat procurorul-şef Marius Iacob.

Cei doi martori oculari care vor fi audiaţi pe anumite aspecte de anchetatorii români sunt martorii care îl plasează pe Silviu Ionescu în postura de autor al accidentului din decembrie 2009 de la Singapore, în urma căruia o persoană a murit şi alte două au fost grav rănite. Potrivit surselor noastre, este vorba despre o femeie care l-a văzut pe diplomatul român la volanul maşinii implicate în accident, chiar imediat după desfăşurarea evenimentului, şi despre şoferul de taxi care l-a transportat pe Silviu Ionescu de la locul accidentului. Totodată, anchetatorii români vor audia şi patru persoane din personalul ambasadei noastre la Singapore.

Reamintim că statul singaporez a trimis deja la Bucureşti, săptămâna trecută, o delegaţie formată din procurori şi poliţişti, condusă de ambasadorul singaporez la Bruxelles, Anil Kumar Nayar, pentru a observa cum se desfăşoară procesul penal al diplomatului român. Diplomatul singaporez a avertizat, în conferinţa de presă ţinută la Bucureşti, că nerezolvarea corectă şi rapidă a dosarului Silviu Ionescu ar putea atrage "scenarii negative" asupra României, opinia publică din Singapore fiind "inflamată" nu doar de comiterea accidentului, ci şi de comportamentul şi declaraţiile ulterioare făcute de Silviu Ionescu cu privire la sistemul de justiţie singaporez. Avertismentul a fost lansat, deşi în România Silviu Ionescu a fost temporar suspendat din funcţie, pus sub urmărire penală pentru infracţiunile comise la Singapore, ba chiar reţinut de procurori şi arestat de instanţa de judecată. Acuzaţiile pentru care a fost arestat sunt ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi falsul în declaraţii.

Precizăm că în cazul în care ancheta chiar va fi finalizată peste două săptămâni, procurorii români ar "scoate un timp" foarte bun de instrumentare a unui dosar penal, de numai patru luni şi jumătate, ţinând cont de faptul că abia în luna februarie a fost făcută comisia rogatorie cu Singapore. În măsura în care procedurile pe care le vor desfăşura procurorii români în Singapore nu vor scoate la iveală o situaţie de fapt diferită de cea relevată de anchetatorii singaporezi, peste două săptămâni cazul nu poate fi soluţionat altfel decât cu trimiterea în judecată a diplomatului român.

×
Subiecte în articol: observator