x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorii români investighează "incidentul” din Chile

Procurorii români investighează "incidentul” din Chile

de Violeta Fotache    |    15 Iul 2010   •   00:00

Ambasadorul Valentin Florea, cercetat pentru vătămare corporală din culpă



Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, joi, în cazul ambasadorului român în Chile, Valentin Florea, implicat luni, 12 iulie, într-un accident rutier. Ancheta a fost declanşată sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, ne-a informat Biroul de Presă al Ministerului Public.

Procurorii români susţin că din verificările de până acum a rezultat că Valentin Florea, ambasadorul României în Republica Chile, conducea pe drumurile publice în zona Vitacura, Santiago de Chile, un autoturism aparţinând misiunii diplomatice a României în acest stat. Ambasadorul "a efectuat o manevră de întoarcere greşită, în urma căreia a acroşat un alt autoturism, condus de o persoană (în vârstă de 28 de ani)", susţin procurorii români. Televiziunea naţională chiliană precizează că ambasadorul român circula pe contrasens pe Bulevardul Kennedy, din Santiago de Chile, atunci când s-a izbit de o altă maşină.

Accidentul s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a conducătorului auto, a cărei maşină, o Toyota Yaris, a fost acroşată de diplomatul român. Potrivit televiziunii chiliane, victima este Jesus Toledo, om de afaceri în vârstă de 28 de ani, care a suferit mai multe fracturi şi va rămâne spitalizat pentru cel puţin 15 zile.


FIECARE STAT CU ANCHETA LUI
Purtătorul de cuvânt al procuraturii din Oriente, Santiago de Chile, Mario Schilling, a declarat că autorităţile judiciare întreprind toate demersurile pentru a informa Guvernul român în legătură cu evenimentul petrecut, astfel încât să fie adoptate măsurile care se impun, informează Mediafax.

Potrivit Convenţiei cu privire la relaţiile diplomatice, imunitatea de jurisdicţie a diplomatului în statul acreditar nu poate scuti pe acesta de jurisdicţia statului în care s-a produs fapta, astfel încât fiecare dintre state îşi derulează propria anchetă.

Postul naţional de televiziune chilian, TV Chile, a publicat un material în care se arată că ambasadorului român nu i s-ar fi testat alcoolemia şi nici nu ar fi fost reţinut pentru accidentul pe care l-ar fi provocat conducând pe contrasens, informează Mediafax. Potrivit materialului citat, apropiaţii victimei susţin că lui Valentin Florea nu i-a fost testată alcoolemia şi nici nu a fost reţinut după accident deoarece are imunitate diplomatică.  "Am ieşit pe strada aceasta şi am fost lovit din stânga. ştiu că m-am învârtit de două ori, probabil de mai mult de două ori (...) Nu sunt rănit, sunt bine, pentru că altfel, vă zic, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat", a spus ambasadorul, citat de radio Cooperativa. Valentin Florea se afla la final de mandat, el urmând să fie înlocuit în funcţie de Florin Angelo Florian, avizat favorabil, la 30 iunie, cu unanimitate, de comisiile parlamentare de politică externă pentru funcţia de ambasador al României în Chile.

×
Subiecte în articol: observator