x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul Eva a scăpat de sancţiune

Procurorul Eva a scăpat de sancţiune

de Violeta Fotache    |    30 Iun 2009   •   00:00
Procurorul Eva a scăpat de sancţiune
Sursa foto: /Jurnalul Foto

Consiliul Superior al Magistraturii, Secţia pentru procurori, a decis ieri cu unanimitate de voturi să respingă ca neîntemeiată acţiunea disciplinară formulată împotriva procurorului Eva Emilia, fost anchetator la DNA. După audierea martorilor acuzării, CSM a ajuns la concluzia că nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei abateri disciplinare.



Cazul procurorului Eva Emilian, din cadrul Parchetului Tribunalului Iaşi, fost anchetator în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a făcut vâlvă în presă, interesul fiind generat nu doar de faptul că magistratul a făcut parte din structura specializată în lupta anticorupţie, unde a instrumentat dosare penale, precum cel al politicianului Dan Voiculescu, dar mai ales pentru natura acuzaţiei care i s-a adus: imixtiune în activitatea altui procuror.

Eva Emilian a fost reclamat la CSM în cursul anului trecut, în timp ce lucra în cadrul Secţiei a II-a din cadrul DNA, condusă de Doru Florin Ţuluş. În sesizarea CSM, se arată, potrivit unor surse judiciare, că Eva Emilian i-ar fi cerut procurorului Paul Petrovan, din cadrul Secţiei I a DNA, detalii despre un dosar pe care Petrovan îl avea în lucru şi în care era cercetat un primar din judeţul Iaşi, apropiat al procurorului Eva Emilian.

Potrivit surselor citate, acesta ar fi încercat chiar să obţină raportul de constatare al unei expertize din acel dosar, cu scopul de a-l pune la dispoziţia primarului cercetat. Alte surse din lumea justiţiei spun însă că intervenţia procurorului Eva Emilian în cazul colegului său ar fi avut loc pentru a preveni "o eventuală înscenare".

Sursele citate au precizat că intervenţia ar fi avut loc numai după ce procurorul ieşean ar fi fost informat că expertul din dosarul instrumentat de Petrovan ar fi un fel de rudă cu una dintre persoanele cercetate chiar în acel dosar, chestiune de natură a împieta asupra anchetei.

ALTERNANŢĂ SECRET-PUBLIC
Ineditul acestui caz a constat şi în faptul că un specialist şi doi procurori din DNA au fost audiaţi de Secţia de procurori, în calitate de martori propuşi de acuzare, respectiv de Comisia de Disciplină.

Astfel ieri "au dat cu subsemnatul" la proba orală, răspunzând întrebărilor puse de membrii Secţiei pentru procurori din CSM, procurorul Lucian Papici, specialistul Ion Cucoară şi procuroarea Argentina Gâlcă. Spre deosebire de şedinţa trecută, care a fost publică, şedinţa de ieri a fost declarată secretă.

Despre "secretizarea" procesului de soluţionare a sesizării disciplinare, procurorul Eva Emilian ne-a declarat după şedinţa din urmă cu două săptămâni că el nu are nimic de ascuns. "Nu eu am cerut să fie secretă. Ei au cerut!" Procurorul Eva Emilian a precizat în faţa Secţiei pentru procurori că dacă DNA ar fi pus la dispoziţia CSM filmul pe care structura anticorupţie îl deţine, atunci membrii CSM ar fi putut vedea reaua-credinţă a colegului său Paul Petrovan, cel care l-a reclamat conducerii DNA.

UNANIM ŞI "NO COMMENT"
"Verdictul a fost dat în unanimitate. După audierea martorilor, s-a ajuns la concluzia că nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei abateri disciplinare. Dar mai multe nu pot comenta. În câteva zile va ieşi şi motivarea hotărârii, atunci vom putea comenta!", ne-a declarat ieri procurorul Cristian Deliorga, membru al Secţiei pentru procurori din CSM. În penal, concluzia CSM echivalează cu o achitare. Nici conducerea DNA, nici procurorul general al României nu au comentat soluţia CSM.

×
Subiecte în articol: observator procurorul eva emilian