x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procurorul Max Bălăşescu: “Mai bine îmi dau demisia şi mă fac hoţ”

Procurorul Max Bălăşescu: “Mai bine îmi dau demisia şi mă fac hoţ”

de Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    20 Iun 2008   •   00:00
Procurorul Max Bălăşescu: “Mai bine îmi dau demisia şi mă fac hoţ”

Capturat ca-n filme, după o acţiune cu multe maşini de poliţie şi focuri de armă trase, Sile Pietroi şi complicii lui au fost aseară puşi liberi de instanţă.

CLANUL PIETROI• Procuror umilit de interlopi cu mîna Tribunalului
Capturat ca-n filme, după o acţiune cu multe maşini de poliţie şi focuri de armă trase, Sile Pietroi şi complicii lui au fost aseară puşi liberi de instanţă. În faţa unui asemenea verdict, procurorul de caz Maximilian Bălăşescu disperă şi este pe punctul să creadă că în ţara asta mai bine te faci hoţ!


Lovitură teatrală aseară la Tribunalul Bucureşti, unde un judecător al Secţiei I Penale a respins cererea Parchetului Capitalei de emitere a nouă mandate de arestare preventivă pentru Vasile Fierbîntu, zis Sile Pietroi, şi alţi opt oameni din gruparea pe care o conduce. După un an de zile de investigare şi o acţiune de capturare ca-n filme, toţi cei 9 vor fi cercetaţi în stare de libertate.


COOPERATIVA MUNCA ÎN ZADAR. “Cu legile din Romînia şi cu o astfel de judecată, mai bine îmi dau demisia şi mă fac hoţ. Că oricum sînt sigur mai inteligent ca ei! Şi chiar dacă o să fiu prins, o să fiu pus liber de instanţă”, ne-a declarat aseară procurorul de caz, Maximilian Bălăşescu, imediat după aflarea verdictului dat de judecător. “Au muncit degeaba peste 100 de oameni. La dosar am avut tot ceea ce era nevoie pentru a proba acuzaţiile şi pericolul. Judecătorul a suspendat de patru ori şedinţa de judecată, cîte 15 minute, apoi a trecut la audieri care au durat patru ore. Păi ce fel de audieri au fost, că eu am audiat o zi întreagă?! S-a spus că au expirat ordonanţele de reţinere pentru opt dintre ei. Nu-i adevărat, ordonanţele au fost emise miercuri seară începînd cu ora 22:15 pînă în dimineaţa zilei de joi, cînd a fost emisă ordonanţa pentru Vasile Fierbîntu, la ora 5:20. E adevărat că au fost ridicaţi mult mai de dimineaţă, însă acest lucru s-a întîmplat în baza unor mandate de aducere. Ori, potrivit şi legislaţiei europene în materie, din timpul de 24 de ore prevăzut de ordonanţa de reţinere, se poate deduce cel mult timpul cît a durat percheziţia şi timpul cît a fost transportat la sediul de Poliţie. Cu alte cuvinte, prima ordonanţă expira abia la ora 22:15”, ne-a declarat Max Bălăşescu.


PENSIE LINIŞTITĂ. “Judecătoarea a spus în sala de şedinţă că vrea să iasă liniştită la pensie. Că mai are puţin. Păi, pentru alţi patru din grupare, printre care Udilă şi unul din fraţii lui Pietroi, care se sustrag urmăririi penale şi am depus probe în acest sens, precum şi dovezi că încearcă să influenţeze martori şi părţi vătămate (există interceptări telefonice din care rezultă clar asta), şi am cerut emiterea de mandate de arestare în lipsă, judecătorul a dispus disjungerea. N-a dat mandate, a amînat pentru săptămîna viitoare. Adică eu s-alerg după hoţi săptămîna viitoare, cînd vrea judecătorul!


AC DE COJOC? În acest caz s-au făcut 60 de interceptări telefonice, toate cu autorizaţie de la judecător. “Avînd în vedere volumul mare de acte, chiar am atenţionat instanţa să analizeze şi ultimele interceptări, din chiar dimineaţa percheziţiei la domiciliul lui Vasile Fierbîntu. Acesta şi-a sunat avocatul pentru a-i spune să se prezinte mai repede la domiciliu. «Uite, bă, la astă! Cine se crede el să meargă la mine acasă?!». Oricum, din convorbire reieşea că Sile Pietroi ar avea el ac de cojocul meu!”. Întrebat dacă bănuieşte vreun tip de influenţă politică asupra cazului, avînd în vedere faptul că s-a vorbit mult despre o oarecare “colaborare” interlopi-politicieni, pentru campania electorală, procurorul de caz ne-a răspuns tot cu o întrebare: “Eu ştiu?”. El a precizat că va formula recurs împotriva verdictului Tribunalului.

Pietroi a fost capturat miercuri noaptea la ora 2:00 lîngă o baltă privată de peşte din comuna Putineiu, judeţul Giurgiu. Asupra lui avea două arme, una cu gaz, una cu bile, 1.500 de euro şi 40 de milioane de lei şi multe cartele telefonice, toate noi. Sile Pietroi este acuzat de mai multe infracţiuni cu violenţă, printre care tîlhărie, lipsire de libertate, tentativă de omor calificat, loviri şi ultraj contra bunelor moravuri, el şi gruparea lui fiind acuzaţi că, prin fapte de violenţă, au făcut 11 victime.

 

Şmecher şi stăpîn în Glina

Din gruparea condusă de Va­sile Fierbîntu fac parte majorita­tea fraţilor acestuia, dar şi foşti sportivi. Printre ei se numără chiar şi Achim Teodor, candidat la Primăria din comuna Pantelimon din partea Partidului Noua Generaţie (PNG), actualmente consilier PNG. Acesta, împreună cu Sile Pietroi şi alţi membrii ai grupării au obligat cu forţa o persoană să urce în maşina lor, după care au dus-o la ferma din Glina. Victima a fost bătută crunt pe motiv că locuieşte cu fosta soţie a lui Achim Teodor. După apro­ximativ patru ore de bătăi, bărbatul bătut a fost abandonat pe stradă.

 

Acţiune

“În localitatea Glina aveau o fermă unde duceau oa­me­nii, supunîndu-i la diverse violenţe. Nu-l interesa că îi rupe mîinile cu ranga sau că îi dă cu ranga peste de­gete”
Max Bălăşescu, procuror de caz

×
Subiecte în articol: observator pietroi sile pietroi