Un pacient cu Ebola devine contagios abia când apar simptomele bolii, în cazul bărbatului internat la Institutului de Boli Infecţioase 'Matei Balş' debutul maladiei - care în proporţie de 99% nu este Ebola - a avut loc noaptea trecută, a declarat duminică prof.dr. Adrian Streinu Cercel.
"Pacientul nu este contagios în perioada de incubaţie. Toată lumea a făcut referire la faptul că este o perioadă de incubaţie de până la 21 de zile, în tot acest interval pacientul nu este contagios", a declarat Cercel într-o conferinţă de presă, precizând că bărbatul nu reprezintă niciun fel de risc pentru aceia cu care a intrat în contact.
El a spus că virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi, organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate, ceea ce nu s-a produs în cazul bărbatului de la 'Matei Balş', astfel încât posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România 'se infirmă în proporţie de 99%'.
Prof.dr. Adrian Streinu Cercel a precizat că Ebola se transmite şi prin prin contact sexual şi că un simplu contact fizic cu o persoană bolnavă nu este suficient pentru a contacta maladia. El a menţionat că transmiterea bolii prin obiecte posibil contaminate este aparent posibilă.