x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prof.dr. Streinu Cercel: Un pacient cu Ebola devine contagios abia când apar simptomele bolii

Prof.dr. Streinu Cercel: Un pacient cu Ebola devine contagios abia când apar simptomele bolii

de Agerpres    |    10 Aug 2014   •   19:29
Prof.dr. Streinu Cercel: Un pacient cu Ebola devine contagios abia când apar simptomele bolii

Un pacient cu Ebola devine contagios abia când apar simptomele bolii, în cazul bărbatului internat la Institutului de Boli Infecţioase 'Matei Balş' debutul maladiei - care în proporţie de 99% nu este Ebola - a avut loc noaptea trecută, a declarat duminică prof.dr. Adrian Streinu Cercel.

"Pacientul nu este contagios în perioada de incubaţie. Toată lumea a făcut referire la faptul că este o perioadă de incubaţie de până la 21 de zile, în tot acest interval pacientul nu este contagios", a declarat Cercel într-o conferinţă de presă, precizând că bărbatul nu reprezintă niciun fel de risc pentru aceia cu care a intrat în contact.

El a spus că virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesuturi, organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate vii sau decedate, ceea ce nu s-a produs în cazul bărbatului de la 'Matei Balş', astfel încât posibilitatea unei infecţii cu Ebola în România 'se infirmă în proporţie de 99%'.

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel a precizat că Ebola se transmite şi prin prin contact sexual şi că un simplu contact fizic cu o persoană bolnavă nu este suficient pentru a contacta maladia. El a menţionat că transmiterea bolii prin obiecte posibil contaminate este aparent posibilă.

×