Zeci de profesori din cele patru federaţii sindicale continuă să protesteze în faţa ministerului Educaţiei, cerând demisia ministrului Daniel Funeriu. Sindicaliştii spun că s-au săturat de "incompetenta" ministrului şi că acesta ar trebui să plece de la conducerea ministerului. Cadrelor didactice li s-au alăturat aseară şi studenţii, însă cei mai mulţi dintre protestatari au plecat din faţa ministerului Educaţiei după miezul nopţii, revenind astăzi la protest. Unii au încercat să intre în instituţie, dar acest lucru nu a fost posibil. Câţiva protestatri au rămas până dimineaţă în faţa ministerului educaţiei.
Furia sindicaliştilor din Educaţie s-a declanşat ieri, nu în primul rând în legătură cu salariile mici din Educaţie şi condiţiile improprii de lucru,ci din cauza ultimei propuneri a ministrului de asumare a răspunderii pe noua Lege a Educaţiei. Daniel Funeriu a susţinut în nenumărate rânduri că legea trebuie să fie adoptată aşa cum a fost propusă iniţial, fără a ţine cont de multitudinea de nemulţumiri exprimate de toţI cei afectaţI de schimbări şI fără a respecta un dialog social real, în ultimele luni acuzând opoziţia pentru tot ceea ce nu merge bine în sistemul de Învăţământ, pentru că "Legea Educaţiei ar putea rezolva toate aceste probleme, însă este blocată în Senat". La discuţiile care au avut loc ieri, la ministerul Educaţiei, între liderii sindicatelor din Învăţământ şI reprezentanţii Executivului, ministrul a mai propus încă o dată să se renunţe la dezbaterea legii Educaţiei în comisia din Senat, iar legea să treacă prin asumarea răspunderii de către Guvern, aşa cum s-a întâmplat cu cele mai importante proiecte legislative în ultimul timp. Acest lucru i-a înfuriat pe sindicalişti, care s-au retras la discuţii după ora 17.00, luând decizia să se întoarcă în faţa ministerului pentru a cere demisia lui Daniel Funeriu. Liderii sindicali ai tuturor celor patru federaţii sindicale din Învăţământ din Bucureşti au ajuns aseară în faţa ministerului Educaţiei în jurul orei 19.30, de unde au spus că nu vor pleca până când ministrul Funeriu nu va demisiona, susţinând că ministrul nu are competenţa să-şi asume răspunderea pe o lege atât de importantă şi de contestată.
La protestul profesorilor din Capitală se alătură şi cei din ţară, unii anunţând deja că se îndreaptă spre Bucureşti. "Nu putem să ştim ce se va întâmpla, pentru că aceste proteste sunt spontane, deci nu ţin de sindicat. Noi ne-am întors aseară în faţa ministerului pentru că nu putem accepta ca ministrul să-şi asume răsunderea pe această lege atât de importantă, pentru că dacă acest lucru se va întâmpla, legea va fi modificată imediat după plecarea actualului Guvern şi nu mai vrem modificări în fiecare an în sistemul de Învăţământ", a declarat Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
"Am avut o întâlnire cu ministerul Educatiei care a cerut în continuare asumarea legii educaţiei. El a susţinut asumarea acestei legi care din punctul nostru de vedere nu poate fi asumată, fiind o lege atât de importantă. Ne dorim o lege care să reformeze cu adevărat sistemul de învăţământ. De aceea colegii au început acea formă de protest aseară. Dacă domnul ministru ţine să îşi asume răspunderea pe lege i-am cerut demisia. ştim că e miză mare, dar nu putem să fim de acord cu această lege", a mai spus Liviu Pop.
Ministrul Funeriu nu a stat de vorbă cu protestatarii, însă la minister a ajuns în această dimineaţă secretarul de stat Oana Badea care le-a cerut profesorilor să vadă şi partea bună a reformei din Învăţămnt. "Pot să mărturisesc un singur lucru, că sunt mândră că există cadre didactice care exprimă puncte de vedere care sunt obiective. Îmi doresc, însă, să nu exprimăm punctele de vedere ale unui singur grup din sistemul de învăţământ, să se audă şi vocea cadrelor didactice de calitate din preuniversitar şi atuncea sunt alături de dumneavostră. De obicei sunt om de echipă, nu sunt genul de om care părăseşte nava când are o problemă. Nu puteţi aştepta de la mine gesturi de laşitate, însă demnitate de la mine puteţi orcând, eu vreau să dialoghez cu dumneavostră, de asta vă asigur", a declarat Oana Badea.
În cursul zilei de astăzi sunt aşteptaţi să ajungă la Bucureşti mai mulţi profesori din toată ţara, iar cei de la Piteşti au anunţat că în jurul orei 12.30 vor bloca Inspectoratul Şcoalar, mai multe licee urmând să se închidă.