x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii vor fi platiti pentru perioada grevei

Profesorii vor fi platiti pentru perioada grevei

de Daniela Ivan    |    Eugenia Mihalcea    |    30 Noi 2005   •   00:00

Majorarile salariale promise de Guvern profesorilor nu vor afecta fondul de salarii total alocat pentru anul viitor, care va fi majorat numai cu 5,5% fata de 2005. Executivul a stabilit ca salariile vor fi marite cu 11,83%, din care 5,5% la 1 ianuarie 2006 si 6,33% de la 1 septembrie 2006.

EXPLICATIE. "Cresterea de 5,5% din luna ianuarie este inclusa complet pe fondul de salarii, deci este complet finantata", explica ministrul de Finante, Sebastian Vladescu. El adauga ca diferenta dintre 11,83% si 5,5% va trebui acoperita in luna septembrie, la rectificarea bugetara.

"Vom vedea daca exista varianta unor venituri bugetare mai mari. Probabil ca vor fi reduse fondurile salariale intr-un anumit domeniu, nu veniturile salariale individuale. Scaderea poate fi legata de ideea de restructurare a sistemului salariatiilor bugetari", spune ministrul Finantelor Publice.

RECUPERAREA ORELOR. Cat priveste banii pentru orele pierdute, profesorii vor fi platiti pentru cursurile pe care le vor recupera, a decis ieri comisia paritara a Ministerului Educatiei. Modul de recuperare a materiei pierdute in cele trei saptamani de greva va ramane la latitudinea scolilor si a inspectoratelor scolare judetene. Programul privind orele suplimentare va fi consemnat in condica si asumat de fiecare dascal in parte.

Programul de recuperare are drept scop insusirea tuturor cunostintelor pierdute in timpul grevei, dar fara suprasolicitarea elevilor sau afectarea vacantelor scolare. Cu alte cuvinte, profesorii vor putea recupera atat in timpul saptamanii, in week-end sau prin comasarea materiei, dar numai cu acordul comisiei din care fac parte reprezentantii conducerii scolii, a salariatilor si parintii.

×
Subiecte în articol: observator