x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prognoza - Anul 2007, cel mai fierbinte din istorie

Prognoza - Anul 2007, cel mai fierbinte din istorie

05 Ian 2007   •   00:00
Prognoza - Anul 2007, cel mai fierbinte din istorie

Anul 2007 va fi cel mai cald din istoria omenirii, ca urmare a incalzirii globale si a fenomenului El Nino, a anuntat Meteorological Office din Marea Britanie.

ESTIMARE. Potrivit Met Office, combinatia de factori ce vor influenta clima anul acesta va face ca temperatura medie sa treaca de recordul stabilit in 1998. Anul 2006 se afla pe locul al saselea in topul celor mai calzi ani. "Noile informatii reprezinta inca un avertisment asupra faptului ca vremea se schimba peste tot in lume", a declarat Katie Hopkins, cercetator in cadrul Met Office. Cei mai calzi zece ani din lume au fost inregistrati incepand cu 1994, acestia avand recorduri de temperatura care le-au depasit pe cele inregistrate in ultimii 150 de ani, potrivit agentiei meteorologice a Natiunilor Unite.

TRADITIE. Met Office din Marea Britanie face o prognoza globala in luna ianuarie a fiecarui an. Potrivit predictiilor de anul acesta, temperatura medie la nivel global va creste cu 0,54 grade Celsius peste temperatura medie de 14 grade Celsius din perioada 1961-1990. In plus, exista 60% sanse ca 2007 sa fie la fel de cald sau mai cald decat anul 1998, acum pe primul loc in topul celor mai caldurosi ani din lume.

PERICOL. Mai multi cercetatori au cazut de acord ca temperaturile vor creste cu doua pana la sase grade Celsius in acest secol, in principal din cauza emisiilor de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili. Ei spun ca aceasta crestere de temperatura va conduce la scaderea calotelor glaciare, la cresterea nivelului marilor si la schimbarea tiparelor meteorologice, care ar putea conduce la declansarea de inundatii, foamete si furtuni violente care vor pune milioane de vieti in pericol. Met Office a precizat ca fenomenul El Nino, care sta la baza modificarii tiparelor meteo, va continua in primele luni din 2007, insa efectele sale nu vor fi resimtite imediat, ci abia dupa un an.

×
Subiecte în articol: observator anul