În următoarele două săptămâni, vremea se anunţă una de primăvară, însă prognoza va sta sub semnul precipitaţiilor însemnate cantitativ, în special în intervalul 3-9 aprilie în majoritatea zonelor. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în perioada 1-14 aprilie, valorile termice vor fi oscilante şi se vor încadra ziua între 6 şi 15 grade Celsius, iar noaptea între -7 şi 6 grade Celsius.
În zona Banatului, între 1 şi 2 aprilie, temperaturile diurne vor marca o creştere accentuată, de la valori medii de 6 grade Celsius până la 14 grade Celsius. În următoarele zile, regimul termic va avea o evoluţie oscilantă, mediile temperaturilor maxime urmând a se menţine apropiate de normele climatologice ale perioadei. În data de 8 aprilie se va resimţi o răcire ce va determina valori termice ce se vor situa în jurul a 6 grade Celsius, ziua, şi zero grade noaptea, pentru ca, după data de 11 aprilie, să se resimtă o încălzire uşoară de la o zi la alta, până la maxime diurne de aproximativ 12 grade, în ultimele zile ale intervalului de prognoză, şi minime nocturne de 2 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată, temporar, în prima jumătate a intervalului, în timp ce, în a doua săptămână, ploile vor fi, în general, slabe.
Pentru regiunea Crişanei, în prima săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic va avea variaţii de la o zi la alta, iar maximele diurne vor avea medii cuprinse între 6 şi 14 grade, în timp ce mediile minimelor nocturne se vor situa, în general, între 1 şi 5 grade. În a doua jumătate a perioadei analizate, variaţiile termice vor fi mai atenuate,tendinţa fiind de creştere uşoară şi treptată, de la valori medii ale temperaturilor maxime de 7 grade, ziua, în data de 8 aprilie, până la 11 grade pe 14 aprilie, interval în care minimele nocturne se vor situa, în medie, în jurul valorii de zero grade Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala ploi, ce vor fi mai însemnate cantitativ în zilele de 2 şi 3 aprilie şi, apoi în intervalul 7-9 aprilie.
Conform prognozei ANM, în regiunea Transilvaniei, prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de un regim termic variabil, atât în ceea ce priveşte maximele diurne, care se vor încadra, în medie, între 10 şi 15 grade, cât şi minimele nocturne, ce se vor situa, în general, între 1 şi 5 grade. În a doua săptămână, temperaturile minime vor coborî cu 2-3 grade sub limita de îngheţ, în timp ce ziua se vor înregistra, în medie, valori maxime de 6-8 grade Celsius. Ploile vor fi prezente pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar probabilitatea pentru cantităţi de apă mai importante va fi mai ridicată în jurul datei de 3 aprilie.
În zona Maramureşului, în primele două zile ale intervalului, regimul termic va avea variaţii importante, de aproximativ 7 grade de la o zi la alta, atât la maximele diurne, cât şi la minimele nocturne. În intervalul 3-8 aprilie, variaţiile se vor atenua şi se vor înregistra, în medie, între 8 şi 12 grade Celsius, ziua, şi între 1 şi 6 grade noaptea. Între 9 şi 14 aprilie mediile maximelor diurne vor fi cuprinse între 7 şi 10 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi predominant negative. Precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie în prima jumătate a intervalului, mai importante cantitativ pe data de 3 aprilie, iar în a doua jumătate a intervalului se vor semnala, în general, ploi slabe, dar apare posibilitatea de lapoviţă în cursul nopţilor şi al dimineţilor.
În Moldova, mediile temperaturilor maxime vor scădea între 1 şi 4 aprilie, de la 18 la 12 grade Celsius. Scăderea regimului termic va continua în intervalul 5-8 aprilie, când se vor înregistra maxime diurne de aproximativ 7 grade şi minime nocturne ce se vor situa în jurul valorii de zero grade Celsius. În ultima parte a perioadei de prognoză se va manifesta o uşoară tendinţă de creştere a regimului termic, în medie cu 2-3 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi ploi mai importante cantitativ în zilele de 3 şi, posibil, 8 aprilie. În intervalul 9-11 aprilie, este posibilă apariţia lapoviţei pe timpul nopţilor, mai ales în nordul regiunii.
Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, în primele trei zile, temperaturile diurne vor scădea, de la valori medii de 18 până la 12 grade, după care se va manifesta o tendinţă de uşoară creştere, până la 14-15 grade Celsius, pe 5 aprilie. Un nou proces de răcire treptată a vremii se va resimţi în următoarele zile, astfel încât pe 8 aprilie maximele vor coborî spre valori medii de 7 grade, după care vor creşte treptat până la sfârşitul intervalului de prognoză. Minimele nocturne, uşor negative între 9 şi 11 aprilie, se vor situa ulterior uşor peste limita de îngheţ. Probabilitatea pentru precipitaţii importante cantitativ va fi ridicată în data de 3 aprilie şi, posibil, pe 7 şi 8 aprilie, iar în restul perioadei se vor semnala ploi slabe.
În zona Munteniei, în primele două zile ale perioadei, vremea se va menţine caldă şi temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 18 grade, apoi vor scădea uşor spre valori apropiate de normele climatologice ale primei decade din aprilie, de aproximativ 14-16 grade Celsius, în intervalul 3-5 aprilie. Începând cu data de 6 aprilie, vremea se va răci uşor şi treptat, spre valori medii diurne de 10 grade Celsius, în data de 8 aprilie, după care vor creşte uşor de la o zi la alta, până la 12 grade în ultima zi a perioadei de prognoză. Minimele nocturne vor fi, în general, între 3 şi 8 grade, în perioada 1-9 aprilie, iar în ultimele zile se vor situa în jurul valorii medii de un grad Celsius. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, local şi temporar, va ploua slab, iar probabilitatea de cantităţi de apă mai însemnate va creşte în jurul datei de 3 şi, posibil, 7 aprilie.
În Oltenia, temperatura aerului va avea o evoluţie oscilantă în prima jumătate a intervalului, mai ales la valorile minime nocturne, care se vor situa, în medie, între 2 şi 7 grade Celsius, în timp ce mediile maximelor diurne vor fi de 13-16 grade Celsius. În data de 8 aprilie se va produce o scădere a valorilor termice cu aproximativ 4 grade, după care regimul termic va marca o creştere uşoară şi treptată, spre valori de 12 grade, ziua, şi 2 grade Celsius, noaptea, la sfârşitul perioadei de prognoză. Local şi temporar va ploua pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar probabilitatea pentru precipitaţii mai importante cantitativ va fi mai ridicată în jurul datelor de 3 şi 7 aprilie.
La munte, în prima jumătate a intervalului de prognoză, temperaturile diurne se vor situa, în medie, între 3 şi 8 grade Celsius, cu cele mai ridicate valori pe 2 aprilie, în timp ce minimele nocturne vor avea uşoare variaţii în jurul limitei de îngheţ. În intervalul 8-14 aprilie, maximele termice vor fi cuprinse între 0 şi 2 grade Celsius, în timp ce valorile minime vor fi exclusiv negative, între -7 şi -4 grade Celsius. Vor fi precipitaţii, predominant ploi la altitudini mai mici de 1.800 metri, iar la altitudini mari se vor semnala mai ales precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Probabilitatea pentru precipitaţii mai abundente va fi mai ridicată în jurul datei de 3 aprilie.
Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 1-14 aprilie 2013, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.