x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROGRAM: Câte un măr pe zi la şcoală

PROGRAM: Câte un măr pe zi la şcoală

de Eugenia Mihalcea    |    22 Aug 2009   •   00:00
PROGRAM: Câte un măr pe zi la şcoală
Sursa foto: /AGERPRES

Elevii din clasele I-VIII vor primi din toamnă mere gratuit, pe o perioadă de maximum 100 de zile şcolare, în limita unei valori zilnice de 0,3 lei per şcolar, potrivit unui proiect al Ministerului Agriculturii.



Programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli se va derula între lunile noiembrie 2009 şi martie 2010 şi are o valoare totală de 47,93 de milioane de lei, respectiv 11,98 de milioane de euro. Această sumă reprezintă contravaloarea contribuţiilor financiare ale Comunităţii Europene, de 19,97 de milioane de lei, şi a cofinanţării publice şi a cheltuielilor în valoare de 27,95 milioane lei lei. România va primi anul viitor prin rambursare de la Comisia Europeană, sub forma contribuţiei financiare externe aferente acestui program, circa 19,97 de milioane de lei.

ÎMPOTRIVA OBEZITĂŢII
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă consumul a 400 de grame de fructe şi legume zilnic. Cu toate acestea, în România, în perioada 2001-2006, consumul de fructe şi legume/capita s-a situat între 40 şi 60 kg/an, mult sub recomandarea OMS. "Obezitatea infantilă în continuă creştere este un fenomen îngrijorător, ale cărui repercusiuni se vor resimţi în timp asupra stării generale de sănătate a populaţiei", consideră raportul OMS.

De aceea, consumul de fructe şi legume în rândul copiilor reprezintă soluţia pentru formarea de obiceiuri nutriţionale şi pentru prevenirea diferitelor afecţiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare şi obezitatea.

În acest sens, Consiliul Uniunii Europene a decis să aloce, pentru implementarea Programului de distribuire gratuită a fructelor în şcoli, începând cu anul şcolar 2009-2010, un ajutor comunitar de 90 de milioane de euro/an şcolar pentru aprovizionarea instituţiilor de învăţământ cu produse din sectorul legumelor şi fructelor şi pentru acoperirea costurilor de logistică.

×
Subiecte în articol: scoala