x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Programe - Natura 2000

Programe - Natura 2000

de Vasile Surcel    |    23 Ian 2007   •   00:00

Obligati sa participam la proiectele europene de protectia mediului
O data cu integrarea in UE, Romania aduce cu ea o zestre cu totul deosebita, aproape inexistenta in multe tari ale Europei vestice: o biodiversitate de exceptie. Programe - Natura 2000
Obligati sa participam la proiectele europene de protectia mediului
Victor Stroe/JURNALUL NATIONAL
DISPUTA. Zona Cazane de pe Clisura Dunarii este si ea propusa pentru a deveni sit Natura 2000, dar decizia sperie comunitatea locala

O data cu integrarea in UE, Romania aduce cu ea o zestre cu totul deosebita, aproape inexistenta in multe tari ale Europei vestice: o biodiversitate de exceptie.

Europa industriala, in care aglomeratiile urbane si exploatarile agricole intensive au "sterilizat" aproape in totalitate natura, a primit o data cu Romania o oaza de salbaticie si o biodiversitate rar intalnita in restul continentului. Altfel spus, un rai al padurilor, populate cu fiare salbatice pe care, acasa la ei, occidentalii nu le mai pot vedea decat in gradinile zoologice. Conform specialistilor, in codrii nostri traiesc acum peste jumatate dintre ursii Europei si mai mult de o treime dintre rasii si lupii ei. In privinta cerbilor si mistretilor lucrurile stau chiar si mai bine. Iar simpla existenta a jivinelor este doar unul dintre aspectele acestei situatii de exceptie. Cuplata cu bogatia florei si faunei, diversitatea formelor de relief "mobileaza" Romania cu cinci regiuni biogeografice diverse. Asta in timp ce restul tarilor membre ale UE au pe teritoriul lor doar trei, maximum patru asemenea regiuni.

RETEAUA EUROPEANA. Diveristatea florei si faunei din Romania ar fi partea plina a paharului. Partea goala este ca aceasta bogatie nu se pastreaza de la sine: confruntata cu rigoarea agresiva a vietii economice, natura salbatica nu are nici o sansa de supravietuire fara ajutorul oamenilor. Protejarea biodiversitatii este o problema complexa pe care chiar si tarile occidentale au inceput sa o rezolve abia in ultimele decenii, aproape de al doisprezecelea ceas. Solutia, valabila atat in Europa, cat si in restul lumii a fost instituirea ariilor protejate. In acest moment, cea mai eficienta initiativa in acest domeniu este "Natura 2000", o retea ecologica, extinsa la nivel continental. Scopul ei este protectia si conservarea locurilor in care exista plante si animale rare ajunse la linia supravietuirii. Sunt zone diverse, care cuprind, in total, 18 la suta din suprafata tarilor membre ale Uniunii Europene.

Concret, reteaua "Natura 2000" este formata din doua tipuri de habitate. "Special Areas of Conservation", ariile speciale de conservare sunt stabilite prin Directiva Europeana 92/42 din 1992, privind "Conservarea Habitatelor Naturale, a Faunei si Florei Salbatice". A doua categorie, "Special Protected Areas" - ariile de protectie speciala acvafaunistica, este constituita conform Directivei 79/409 din 1979, referitoare la protejarea pasarilor salbatice. Pentru Romania, extinderea retelei "Natura 2000", a fost una dintre conditiile obligatorii, a carei respectare a contat foarte mult integrarea in Uniunea Europeana.

Victor Stroe/JURNALUL NATIONAL
PROPUNERE. Delta Dunarii este unul dintre putinele situri despre care se stie cu certitudine ca vor intra in reteaua Natura 2000

FIARELE CODRILOR. Conform specialistilor, Romania detine cinci dintre cele noua tipuri de regiuni biogeografice europene, in care se afla elemente de flora si fauna ce trebuiesc protejate. Este vorba atat despre regiunile alpina, continentala si panonica, prezente si in alte tari membre UE, cat si de regiunea de stepa (Baraganul) si zona de litoral a Marii Negre, specifice doar Romaniei. Cercetarile specialistilor au stabilit ca pe teritoriul Romaniei exista 3.700 de specii de plante. Dintre acestea 23 sunt deja declarate monumente ale naturii. 1.253 de specii sunt rar intalnite. Exista, de asemenea, 171 de specii vulnerabile si 39 pe cale de disparitie. Din pacate, 74 de specii de plante au disparut deja din Romania. In ceea ce priveste animalele, situatia este si mai complexa. In Romania exista 33.792 de specii, de la gaze marunte pana la fiarele codrilor. Dintre acestea 33.085 sunt specii de nevertebrate, iar restul de 707 sunt vertebrate diverse. Conform statisticilor, in padurile din Romania traiesc in acest moment aproximativ 6.200 de ursi bruni, 4.000 de lupi si 2.000 de rasi. Asta in timp ce exista multe tari europene in care aceste animale au disparut de foarte mult timp.

Specialistii implicati in protectia mediului afirma ca aceste cifre sunt optimiste doar in aparenta, pentru ca 55 de specii de vertebrate sunt pe cale de disparitie. Este vorba despre 11 specii de pesti, 3 specii de amfibieni, 4 specii de reptile, 18 specii de pasari si 19 de mamifere. Alte 69 de specii diverse de vertebrate sunt in pericol, iar 13 specii de mamifere si 11 specii de pesti se intalnesc din ce in ce mai rar. Poate ca multa lume gandeste ce nu este nici o scofala daca vreun soi de peste broasca, soparla, pasare ori mamifer dispare pentru totdeauna din peisaj. Nimic mai fals. Natura, in ansamblul ei, functioneaza pe baza unor "reglaje" mai fine decat un ceas elvetian. Iar orice fiinta vie, indiferent daca este vorba de goange marunte ori de fiare feroce sunt niste rotite la fel de importante pentru functionarea intregului sistem.

CALENDAR. Chiar si dupa intrarea in UE, Romania trebuie sa continuie programele de constituire a retelei nationale "Natura 2000". In acest scop exista un calendar care trebuie urmarit cu strictete. Astfel pana in anul 2004, tara noastra trebuia sa asigure transpunerea legislativa a Directivei "Pasari si Habitate".

In 2007, trebuie sa elaboram lista Siturilor de Importanta Comunitara (Potential Sites of Community Importance), pasul care trebuie parcurs inainte de stabilirea Ariilor Speciale de Conservare prevazute in Directiva Habitate, precum si a Ariilor de Protectie Speciala Avifaunistica, inclusa in "Directiv" Pasari. Pentru anul 2009 este stabilita organizarea unor seminarii care trebuie sa determine lista Siturilor de Importanta Comunitara, iar pentru 2010 este prevazuta aprobarea oficiala a listei Siturilor de Importanta Comunitara. Toate aceste eforturi legislative si administrative se vor concretiza in anul cand "Siturile de Importanta Comunitara" vor deveni "Arii Speciale de Conservare".

ORGANIZATIA WWF ROMANIA SE IMPLICA
Un rol deosebit de important in realizarea acestor programe il va avea organizatia WWF care a inceput sa actioneze in Romania inca de la inceputul anilor ’90. Infiintata in 1961, WWF este o organizatie cu aproximativ cinci milioane de membri si sustinatori din toata lumea, care actioneaza pentru conservarea naturii in aproape 100 de tari. In acelasi timp este una dintre cele sase organizatii non-guvernamentale internationale care au birou la Bruxelles, implicata in elaborarea si monitorizarea politicilor de mediu ale UE. In cele aproape cinci decenii de existenta, organizatia s-a implicat in identificarea a numeroase ecoregiuni, din delta Amazonului pana in bazinul fluviului Congo, dar si in Alpii europeni. Prima implicare a WWF in Romania a avut loc in anul 1990, cand "tinta" vizata a fost Delta Dunarii. Incepand cu 2006, activitatea organizatiei a capatat un statut oficial o data cu infiintarea Asociatiei WWF Programul Dunare-Carpati, cu sedii in Bucuresti, Brasov si Baia-Mare. Cele mai importante tinte pe care WWF isi propune sa le atinga in Romania sunt conservarea si administrarea durabila a ariilor naturale protejate, refacerea zonelor naturale afectate deja de interventia omului, dar si administrarea durabila a resurselor naturale, combinata in paralel cu asigurarea prosperitatii comunitatilor locale aflate in zona ariilor protejate.

DEZBATERE
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a supus dezbaterii publice proiectul de Ordin privind declararea siturilor Natura 2000. Potrivit proiectului de Ordin, "pentru toate planurile si proiectele care urmeaza sa se desfasoare in siturile de interes comunitar, precum si in vecinatatea acestora, este necesara parcurgerea producerii de evaluare de mediu, respectiv a producerii de evaluare a impactului asupra mediului, conform legislatiei in vigoare". Masurile compensatorii pentru localitatile afectate vor fi acordate la 12 luni de la intrarea in vigoare a Ordinului. Ministerul propune ca produsele care vor purta etichete ecologice sa fie mai scumpe decat cele care nu detin un astfel de simbol.
  • Alexandru Nastase
  • ×
    Subiecte în articol: verde! romania natura specii