Guvernul va majora, pentru anul viitor, prima de casare a autoturismelor vechi, de la 3.000 lei la 4.000 lei, şi va extinde numărul estimat al maşinilor scoase din uz, de la 16.500 la 30.000 unităţi, cu fonduri suplimentare asigurate din taxa auto, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
Guvernul va majora, pentru anul viitor, prima de casare a autoturismelor vechi, de la 3.000 lei la 4.000 lei, şi va extinde numărul estimat al maşinilor scoase din uz, de la 16.500 la 30.000 unităţi, cu fonduri suplimentare asigurate din taxa auto, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
"Prima de casare a maşinilor vechi va fi majorată pentru anul viitor cu o mie de lei faţă de nivelul actual, iar numărul estimat al beneficiarilor va fi aproape dublat, la 30.000 autoturisme", au afirmat sursele citate.
Costurile pentru plata unei prime de casare majorată la un număr mai mare de maşini vechi scoase din uz va fi acoperită şi din sumele colectate de stat din taxa de primă inmatriculare auto şi care vor fi virate la bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, instituţia care finanţează acest program, au arătat sursele.
Guvernul a bugetat pentru acest an venituri de 766,8 milioane lei din taxa auto, sumele incasate in primul semestru reprezentănd 39% din nivelul total prognozat.
Propunerea de majorare a primei de casare şi de extindere a numărului de maşini vechi scoase din uz a fost inclusă intr-un memorandum redactat de miniştrii Finanţelor şi Mediului, care va fi prezentat Guvernului.
Programul de innoire a parcului auto, aplicat in ultimii ani, prevede ca pentru orice tip de autoturism mai vechi de 12 ani predat spre casare să fie achitată o sumă de 3.000 lei, sub forma unei prime constituită ca avans pentru achiziţionarea unei maşini noi.
Pentru a beneficia de suma de 3.000 lei, proprietarul sau moştenitorul proprietarului unei maşini uzate trebuie să se inscrie la un producător validat pentru achiziţionarea unui autoturism nou.
De asemenea, beneficiarul trebuie să predea maşina spre casare unui agent economic autorizat. Ulterior, maşina dată la casat trebuie radiată din circulaţie.
Pentru achiziţionarea unui autoturism nou in aceste condiţii, ajutorul financiar sub forma primei de casare este acordată o singură dată.
Pentru 2007, Guvernul a pus la dispoziţie fonduri totale de 49,5 milioane lei pentru 16.500 de autoturisme uzate, prima de casare fiind menţinută la nivelul ultimilor ani, de 3.000 lei.
Autorităţile intenţionează să reducă astfel gradul de poluare a aerului in marile aglomerări urbane, prin scoaterea din uz a autoturismelor care nu respectă standardele naţionale şi europene in domeniu.
Un raport guvernamental redactat la inceputul acestui an arăta că Romănia se numără printre ţările cu cele mai invechite parcuri auto din lume, vărsta medie a autoturismelor, de 13,5 ani, reprezentănd pragul de casare in multe ţări europene.
Taxa de primă inmatriculare a fost introdusă la inceputul acestui an, cănd au fost eliminate accizele plătite la importul şi achiziţia autoturismelor de pe piaţa internă. Taxa se calculează in funcţie de capacitatea motorului, de standardele de emisii şi de vechimea autovehiculului.
Guvernul a anunţat că va modifica taxa de primă inmatriculare, prin ordonanţă de urgenţă, pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piaţă a maşinii, urmănd să fie redefinit termenul de maşină nouă şi să fie introdusă o procedură de contestare pentru persoanele care se consideră nedreptăţite.
Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor vor discuta, in această săptămănă, la Bruxelles, cu experţii Comisiei Europene (CE) pe tema taxei auto, urmănd ca modificările legislaţiei in domeniu să fie prezentate CE pănă in luna februarie a anului viitor.
Â