x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect / Bolnavii fără şanse de recuperare nu vor mai fi îngrijiţi la terapie intensivă

Proiect / Bolnavii fără şanse de recuperare nu vor mai fi îngrijiţi la terapie intensivă

de Oana Antonescu    |    24 Oct 2008   •   00:00

Bolnavii care nu au speranţa de recuperare a unei calităţi a vieţii acceptabile nu vor mai beneficia de îngrijire medicală în secţiile terapie intensivă (TI), propune un proiect al Ministerului Sănătăţii Publice (MSP). Aceeaşi regulă ar putea fi valabilă şi pentru pacienţii cu o stare generală bună şi cu un risc mic de deces.



"Ca orice tratament, decizia de admitere în TI trebuie să se bazeze pe conceptul de beneficiu potenţial: pacienţii a căror stare generală este prea bună pentru a beneficia de terapie intensivă sau cei la care nu există speranţa de recuperare a unei calităţi a vieţii acceptabile nu trebuie admişi", precizează Ordinul privind aprobarea regulamentului de organizare, funcţionare şi practică din cadrul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă, publicat pe site-ul MSP.

Potrivit acestui ordin, care se află în dezbatere publică până la data de 20 noiembrie, numai medicii-şefi de secţie TI sau specialiştii delegaţi de aceştia vor putea face triajul bolnavilor. Oficialii MSP explică necesitatea acestor noi reguli: "Din nefericire, există situaţii când numărul potenţialilor beneficiari de terapie intensivă depăşeşte capacitatea secţiei.

În aceste situaţii, trebuie să existe o ierarhizare a priorităţilor". Colegiul Medicilor din România a analizat în cadrul Comisiei de Bioetică acest proiect de ordin şi a constatat că "în elementele sale esenţiale încalcă în mod flagrant şi inadmisibil" drepturile pacienţilor. Astfel, se pleacă de la premisa falsă că un bătrân consumă resurse mai multe decât un tânăr şi că vârsta înaintată este în mod obligatoriu asociată cu boli coexistente severe, ceea ce nu ar mai impune un tratament pentru a prelungi viaţa. Pacienţii cu boli terminale nu sunt admişi în ATI decât dacă sunt în moarte cerebrală şi devin donatori de organe. La o asemenea prevedere nu se poate face nici un fel de comentariu!", se precizează în comunicatul Colegiului Medicilor.  

×
Subiecte în articol: romania