OBSERVATOR
Autoritatile din Delta Dunarii au definitivat un proiect ecologic ce are drept scop declararea, anul viitor, a padurilor Letea si Caraorman din Delta Dunarii ca situri NATURA 2000.
Masura face parte din procedurile nondiplomatice prin care Romania incearca sa obtina de la autoritatile internationale oprirea lucrarilor la canalul ucrainean Bistroe. NATURA 2000 urmareste descoperirea habitatelor naturale de maxima importanta din Europa si integrarea lor intr-un program de stricta observatie si protectie. Pana in acest moment, nici un sit natural din Romania nu este cuprins in NATURA 2000. Includerea celor doua zone din Delta Dunarii va asigura gestionarea durabila a patrimoniului natural si va oferi informatii comunitatii internationale despre importanta acestor arii protejate.
PADUREA LETEA. Potrivit sefului Parcului National Muntii Macinului, Viorel Rosca - initiatorul proiectului - , prin aceasta actiune se incearca si obtinerea de reactii internationale negative la adresa construirii canalului ucrainean Bistroe. "Arborii din padurea Letea isi trageau seva pana acum din apa de subsol, care era la circa 10 centimetri adancime, deci foarte sus. Din cercetarile intreprinse de mine la fata locului rezulta ca nivelul panzei de apa freatica din zona Letea, care se gaseste in imediata apropiere a canalului Bistroe, nivelul apei freatice a scazut in ultimul an cu 6 centimetri. Nu se cunosc motivele, dar una dintre explicatii ar putea fi lucrarile intreprinse de ucraineni", a spus, pentru Jurnalul National, Viorel Rosca.
DIN PRIMAVARA. Situata in partea de nord-est a Deltei Dunarii, Letea este considerata cea mai nordica padure tropicala, fiind cea mai veche rezervatie naturala declarata a Romaniei. Caraorman este o padure de foioase cu caracter mediteranean, dune de nisip si cu o fauna si o flora caracteristice. Decizia de desemnare a celor doua zone ca situri protejate NATURA 2000 se va lua in primavara anului viitor. (Alexandru Nastase)Citește pe Antena3.ro