x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primele proiecte după un deceniu în energia eoliană din România se apropie de 100 milioane euro

Primele proiecte după un deceniu în energia eoliană din România se apropie de 100 milioane euro

de Redacția Jurnalul    |    22 Oct 2023   •   20:30
Primele proiecte după un deceniu în energia eoliană din România se apropie de 100 milioane euro
Sursa foto: Hepta

După 10 ani de îngheţ, România sparge gheaţa în energia eoliană: în total, 72 MW se vor conecta la reţea anul acesta, dar munca a început şi pe alte şantiere, arată o analiză Ziarul Financiar.

În primul val de energie verde, 2009-2014, în România s-au montat circa 3.000 MW în proiecte de energie eoliană care anul trecut au generat 14% din toată producţia de energie locală.

De un deceniu, investiţiile în eoliene au îngheţat, dar anul acesta se vor conecta la sistem primele proiecte, un total de 72 MW. Odată cu ele, România intră într-o nouă etapă tehnologică, turbine-mamut de peste 6 MW fiind aduse să transforme vântul în bani.

„Potrivit centralizării pe care o avem de la toţi membrii noştri, anul acesta se va conecta la reţea o capacitate de 72 MW“, spune Liviu Gavrilă, vicepreşedintele RWEA (Romanian Wind Energy Association).

În bani, proiectele se ridică spre 100 de milioane de euro şi sunt primele pe care România le vede după o pauză de un deceniu. Potrivit informaţiilor RWEA, cea mai mare investiţie cu şanse reale de punere în funcţiune anul acesta este un proiect de 60 MW din Ruginoasa, Iaşi, restul de până la 72 MW de capacitate fiind completat de un parc din Galaţi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: energie eoliana proiecte