Preşedintele Klaus Iohannis a cerut o dezbatere publică privind rolul pe care ar trebui să îl aibă în societatea românească soţia sa, Carmen Iohannis. „Ar trebui să existe probabil câteva studii care să ne spună dacă românii îşi doresc aşa ceva sau nu-şi doresc”, a comentat Iohannis ideea unei instituţii a Primei Doamne în România care să funcţioneze după modelul american.
De la aceste declarații ale șefului statului, nu s-au făcut nici studii, nici dezbateri publice. Dar Carmen Iohannis nu a stat cu mâinile în sân. Recent, Prima Doamnă și-a adus elevii în vizită la Palatul Cotroceni și s-a implicat în proiectul „Drumul pre-ședintelui”, propus de o companie privată de turism. Traseul va fi disponibil de la 1 mai, pentru 50 de lei de persoană, elevii, studenții și pensionarii având reducere de 50%. Pentru această sumă, timp de o oră, turiștii vor fi conduși prin centrul istoric al orașului, povestindu-le despre copilăria, dar și activitatea ca profesor și primarului Iohannis. Organizatorii s-au consultat în alegerea obiectivelor turistice și cu soția președintelui, Car-men Iohannis. Inspirat după mo-delul americanilor, „Drumul președintelui” este primul ghidaj de acest fel din România.
Apariții publice sub lupă
Carmen Iohannis pare determinată să îşi asume un rol important asupra modului în care românii văd consoartele politicienilor. Soţia preşedintelui a atras atenţia încă din primele zile petrecute la braţul soţului său, în calitate de Prima Doamnă. De la ţinută la gesturi, apariţiile sale au fost mereu analizate.
În prima zi a mandatului președintelui, Carmen Iohannis a ieşit în evidenţă cu o rochie scurtă şi înflorată, ţinuta sa devenind în scurt timp subiect de dezbatere. Au urmat vizitele externe ale preşedintelui, la care Carmen Iohannis a participat activ. Chiar preşedintele declara că prezenţa soției la braţul său poate fi un prim pas spre introducerea unei instituţii a Primei Doamne. De altfel, deputatul PNL Ovidiu Raețchi a propus chiar „o semi-oficializare” în România a instituției, similară celei din SUA.
Modelul familiei Iohannis este cel american şi, nu întâmplător, a început să se sugereze în spaţiul public o asemănare între Carmen Iohannis şi Jaqueline Kennedy.
În umbra soților
În ultimii 25 de ani, preşedinţii României au evitat să îşi implice soţiile şi să le ofere un rol activ în viaţa publică. Justificarea poate sta în spatele unei moşteniri grele a „Cabinetului doi” din regimul comunist. Rolul jucat de Elena Ceauşescu a lăsat o pată neagră în memoria românilor. Ultimele soţii de preşedinţi, Nina Iliescu, Nadia Constantinescu şi apoi Maria Băsescu, au stat în umbra soţilor şi au făcut pasul în faţă doar împinse de protocol.
Prima Doamnă în SUA şi în Europa
În Statele Unite, soţia preşedintelui are un rol public marcant, având un birou la Casa Albă. Au existat prime doamne, precum Hillary Clinton, care au făcut chiar cariere politice pe cont propriu. Michelle Obama ocupă astăzi biroul Primei Doamne de la Casa Albă şi beneficiază de un staff propriu alcătuit din consilieri, şef de cabinet şi un purtător de cuvânt. În Europa nu există o tradiţie în acest sens, însă în trecut au existat prime doamne care s-au făcut remarcate. Avem exemplul Carlei Bruni, soţia fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy.