x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protecţia consumatorului şi pâinea de 3.000 de euro (VIDEO)

Protecţia consumatorului şi pâinea de 3.000 de euro (VIDEO)

de Cristian Ionescu    |    23 Feb 2012   •   21:00
Protecţia consumatorului şi pâinea de 3.000 de euro (VIDEO)

Pe adresa redactiei Jurnalul National a sosit o instiintare din partea unui cetatean, care sustine ca a cumparat o paine "cu surprize" dintr-un magazin bucurestean. Concret, pe data de 5 februarie 2012, barbatul s-ar fi dus la cumparaturi in supermarket-ul Billa Drumul Taberei, de unde a achizitionat, printre altele, o paine "Baneasa Toast Integral". Bonul fiscal certifica acest lucru. Produsul era ambalat, iar reclamantul sustine ca, odata ajuns acasa, a consumat o parte din painea respectiva, pana a observat "corpuri straine mirosind ingrozitor de urat a excremente".

Barbatul a fotografiat si filmat produsul respectiv cu telefonul mobil, imaginile infatisand o felie de paine cu o zona innegrita, aparent deteriorata. In ziua urmatoare, omul s-a dus la supermaket-ul de unde a achizitionat painea pentru a sesiza reprezentantii magazinului.

Reprezentantii BILLA Romania au confirmat incidentul, iar in raspunsul trimis catre redactia Jurnalul National se mentioneaza urmatoarele: "Ca urmare a incidentului ce a avut loc in filiala BILLA din Bucuresti, Drumul Taberei, au fost luate o serie de masuri ce vor fi active pana la clarificarea situatiei. In primul rand a fost blocata imediat comanda tuturor produselor de la furnizorul respectiv si a fost pornit un proces de reauditare al furnizorului, pentru a putea fi reverificate toate produsele provenite de la acesta si calitatea lor. In urma auditului vom putea stabili care sunt masurile care se impun pe viitor referitor la colaborarea noastra. In plus, conform politicii noastre de responsabilitate sociala, am anuntat AMRCR, astfel incat acest fel de incidente sa nu aiba loc si in celelalte lanturi de magazine din tara si pentru a evita prejudicii de ordin fizic sau moral pentru romani".

De asemenea, reprezentantii supermarket-ului spun ca au contactat imediat producatorul, pentru a discuta si clarifica situatia. “Colegii nostri din filiala au facut tot posibilul pentru a facilita intalnirea clientului nostru cu reprezentantii producatorului, astfel incat sa se poata rezolva situatia creata cat mai curand posibil, in favoarea clientului nostru', se arata in comunicatul companiei.

Producatorul cu pricina este S.C. Snack Attack SRL, iar reprezentantii companiei spun ca s-au intalnit cu reclamantul pentru a rezolva situatia pe cale amiabila. Potrivit reprezentantilor producatorului de panificatie, s-au purtat discutii timp de cinci zile cu reclamantul, timp in care s-a incercat convingerea clientului sa urmeze calea legala, pentru a putea beneficia de despagubiri. Mai exact, barbatul a fost incurajat sa depuna o reclamatie scrisa catre Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului si chiar catre asiguratorul firmei de panificatie (Generali Romania), pentru obtinerea de despagubiri, insa respectivul ar fi refuzat sistematic, de fiecare data, spunand ca ar prefera o suma de bani in schimb, mai exact 3000 de euro. Motivatia barbatului a fost ca, pe cale legala, aceste lucruri dureaza iar interesul lui este sa rezolve cat mai repede problema. In cele din urma, barbatul a fost convins sa depuna un dosar catre asiguratorul firmei de panificatie, care continea fotografiile cu produsul alterat, bonul fiscal si declaratia pe proprie raspundere. In urma reclamatiei inregistrate, firma a demarat o ancheta interna pentru a lamuri prezenta obiectelor straine in produsul respectiv.

In urma anchetei, compania a emis o declaratie de conformitate, in care se specifica faptul ca, in lipsa altor dovezi decat cele indosariate deja, produsele de panificatie Snack Attack nu pun in pericol viata si sanatatea consumatorilor, concluzionand ca, cel mai probabil ar putea fi vorba despre resturi de aluat graham sau secara, ramase in forma de copt de la o sarja la alta, cu mentiunea ca nu s-au observat urme de rozatoare sau insecte in sectia de productie. Ca si masura preventiva, firma a retras tot lotul respectiv de la vanzare. De asemenea, asiguratorul a respins cererea de despagubire a reclamantului, pentru ca, potrivit regulamentului, 'prejudiciile materiale nu au fost evidentiate'. Cu alte cuvinte, reclamantul, in afara de fotografiile unei felii de paine si bonul fiscal, nu avea o dovada palpabila ca painea alterata chiar continea fecale soricesti sau alte organisme urat mirositoare. Fireste, acest lucru putea fi evitat printr-o simpla reclamatie la ANPC si efectuarea unui test de laborator pe mostra de paine alterata.

Mai mult, reprezentantii firmei de panificatie i-au oferit barbatului o despagubire in produse si bonuri valorice cadou, insa acesta a refuzat de fiecare data, precizand ca singurul lucru care l-ar multumi ar fi o despagubire financiara, amenintand cu expunerea incidentului catre mass-media si sustinand ca oricand ar fi putut sa dea o spaga la un medic, sa-si scoata un certificat care sa presupuna zile de spitalizare sau care sa ateste ca sanatatea i-a fost pusa in pericol.

Reprezentantii SC Snack Attack SRL sustin ca si-au dat tot interesaul ca reclamantul sa fie recompensat pentru neplacerea suferita, chiar daca acestuia i-a fost negata cererea de despagubire si, ca dovada, au pus la dispozitia Jurnalului National toate documentele aferente incidentului.

Pana la ora publicarii materialului, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului nu avea inregistrata vreo reclamatie privind incidentul relatat.

Contactat de Jurnalul National, reclamantul a dorit sa ramana anonim, dar a precizat ca nu este la primul incident de acest gen, trecand prin ceva asemanantor cu cativa ani in urma.

×
Subiecte în articol: ANPC billa paine alterata