Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a fost “vaca de muls” a managerilor numiţi politic să conducă această instituţie. Potrivit unor rapoarte guvernamentale, zeci de milioane de euro au fost cheltuiţi anapoda pe bunuri şi servicii, oferite de firmele conectate politic. În mandatul premierului Emil Boc, CNAS a fost condusă de Lucian Duţă, un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu şi şeful filialei a PDL din Sector 1. Lucian Duţă împreună cu fostul său subaltern, Medveş Lucian Istvan, sunt acuzaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie de abuz în serviciu pentru că au cumpărat servicii de “mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi a caselor judeţene, respectiv pentru un număr de 1.296 licenţe, fără a se ţine cont de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate”. Doar în acest caz prejudiciul este de aproximativ 150.000 euro. Într-un alt dosar în care apare numele lui Lucian Duţă, prejudiciul este de 14 milioane euro. Dar, pentru a tergiversa trimiterea în judecată, Lucian Duţă refuză să se prezinte la în faţa procurorilor care ar trebui să-i prezinte acuzaţiile. Prima dată trebuia să se prezinte fix în urmă cu o săptămână, însă a transmis procurorilor că se va prezenta în data de 5 februarie. Dar, nu s-a prezentat. În faţa procurorilor a ajuns doar avocatul care a depus o cerere de amânare în care se preciza că Lucian Duţă este plecat din ţară, deşi cu o seară înainte a fost prezent la şedinţa de partid.
Fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, refuză să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor statului. Prima dată trebuia să se prezinte fix în urmă cu o săptămână, însă a transmis procurorilor că se va prezenta în data de 5 februarie. Dar, nu s-a prezentat. În faţa procurorilor a ajuns doar avocatul care a depus o cerere de amânare în care se preciza că Lucian Duţă este plecat din ţară, deşi cu o seară înainte a fost prezent la şedinţa de partid. Potrivit unor surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Duţă ar fi cercetat în mai multe dosare legate de “devalizarea” Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
“Mentenanţă”
Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada ianuarie – aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achiziţie pentru “servicii de mentenanţă şi suport tehnic” pentru aplicaţia informatică de management a resurselor. Legat de această achiziţie, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Medveş Lucian Istvan, director la aceea data al Direcţiei Sisteme Informatice din cadrul CNAS. Acesta este acuzat de abuz în serviciu. În această speţă s-a început urmărirea penală şi împotriva lui Lucian Duţă, care este acuzat tot de abuz în serviciu. Dar, încă nu i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. În urma unei solicitări efectuate de cotidianul Jurnalul Naţional, Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că: “În legătură cu dosarul 439/P/2012, informaţiile care pot fi făcute publice, în acest moment, au fost mediatizate prin comunicatul nr. 93/VIII/3 din 5 februarie 2014. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”
Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea. Prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi a caselor judeţene, respectiv pentru un număr de 1.296 licenţe, fără a se ţine cont de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate. Astfel, sub domnia lui Lucian Duţă 150.000 de euro din contribuţia românilor la sănătate s-a dus pe apa sâmbetei, bani pentru care acum trebuie să dea socoteală în faţa magistraţilor.
Acuzaţii
Guvernul Ponta a trimis Corpul de Control să verifice activitatea CNAS din 2001 până în prezent. După ce s-a constatat că CNAS a fost devalizată sistematic, premierul a afirmat că Lucian Duţă face obiectul unor dosare de urmărire penală aflate pe rolul DNA în legătură cu încălcări ale legii privind Sistemul Informatic Unic Integrat de sănătate din România şi în legătură cu aplicarea Taxei clawback. Într-una din speţe, Duţă este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor statului, în care prejudiciul este de aproximativ 14 milioane euro. Informaţia a aparut în rapotul întocmit de DNA la cererea Inspecţiei Judiciare după ce premierul Ponta i-a acuzat pe procurori că tergiversează dosarele în care sunt implicaţi oameni ai fostei puteri.
“Aţi scris un articol mincinos”
Contactat telefonic pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu acuzaţiile care îi sunt aduse de procurorii DNA, Lucian Duţă a spus că nu vrea să facă nici un fel de precizare, motivând că “aţi scris un articol mincinos despre mine, pentru că casa am cumpărat-o în urmă cu foarte mulţi ani. Vă rog eu, nu mai insistaţi cu întrebările decât dacă vreţi să scrieţi un articol serios. La revedere!” Jurnalul Naţional a publicat în noiembrie 2013, articolul “Statul plăteşte dobânda pentru o casă cumpărată în rate de Lucian Duţă, protejatul lui Traian Băsescu”, în care a fost prezentat contractul pe care acesta l-a încheiat cu Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în urma căruia s-a pricopsit cu un apartament de aproximativ 100 mp. Potrivit contractului, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis ca o treime din valoare dobânzii să fie plătită din bugetul statului, adică din taxele şi impozitele românilor. Iniţial, Duţă a negat că ar fi beneficiarul unei case din fondul locativ al primăriei, dar şi-a amintit subit că parcă plăteşte nişte rate către bugetul PMB. Totuşi, a ţinut să menţioneze că nu mai locuieşte în apartamentul respectiv pentru că a divorţat.
Citește pe Antena3.ro