x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest - Dispute intre catolici si edili

Protest - Dispute intre catolici si edili

de Monica C. Andrei    |    26 Apr 2006   •   00:00
Protest - Dispute intre catolici si edili

Constructia unui bloc cu patru subsoluri si 19 etaje langa Catedrala Sf. Iosif a incins si mai mult spiritele.

Cateva sute de credinciosi si clerici catolici (foto) au participat ieri in centrul Capitalei la o procesiune pentru sustinerea inaltilor reprezentanti bisericesti care au cerut oprirea lucrarilor in santierul din imediata apropiere a Catedralei Sfantul Iosif din Bucuresti.

Reprezentantii Bisericii Catolice doresc anularea autorizatiei emise pentru santierul aflat langa catedrala, sustinand ca aceasta ar fi obtinuta "pe cai obscure".

VIDEANU NU. Seria protestelor a continuat si pe internet. Peste 2.000 de bucuresteni au semnat petitia on-line "Videanu NU", acuzandu-l pe primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, ca vrea sa repete experienta nefericita a Bisericii Armenesti a carei structura de rezistenta a fost afectata de construirea unui bloc imens de birouri in imediata sa vecinatate.

"Langa Catedrala Sf. Iosif se intentioneaza construirea unui bloc cu patru subsoluri si 19 etaje, de aproximativ 75 de metri inaltime, ignorandu-se regulile de protejare ale acestui monument arhitectural unic in Capitala", sustin protestatarii, precizand ca Adriean Videanu a emis autorizatia de construire a cladirii la 24 februarie 2006, "in ciuda protestelor venite din partea Episcopiei Catolice" din Bucuresti.

NEGOCIERI. Pe de alta parte, primarul Videanu are o alta versiune.

"Autorizatia a fost data in deplin respect fata de lege. Acum, toti isi dau cu parerea, toti sunt arhitecti. In 2001 a fost aprobat PUZ-ul la solicitarea Bisericii Catolice impreuna cu investitorii. Intre 1999 si 2001 au fost negocieri intre cele doua parti si s-a cazut la pace. Cei de la Sf. Iosif urmau sa primeasca cateva spatii si locuri de parcare. In 2005 au mai cerut si alte avantaje si intelegerea a cazut", a spus Videanu. La Primaria Capitalei se afla mai multe scrisori care de fapt au stat la baza aprobarii PZU-ului, in prima faza, in 2001, prin care clericii catolici sustineau ca viitoarea cladire va pune in valoare si mai mult Catedrala Sf. Iosif. Si primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, pe raza caruia se afla catedrala, a spus ca imobilul are avizele cerute de lege. "Din pacate, insa, va avea un impact vizual negativ asupra zonei, insa constructia are toata documentatia in regula", a conchis Chiliman.
×
Subiecte în articol: observator