x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest la „Istorie”

Protest la „Istorie”

de Toma Roman Jr    |    27 Noi 2011   •   21:00

De joi seara, un grup de studenti a ocupat amfiteatrul Vasile Parvan al Facultatii de Istorie de la Universitatea Bucuresti. La inceput erau o suta, dar apoi entuziasmul a scazut, asa ca sambata noaptea mai ra­ma­se­se­ra vreo zece revolutionari.

La inceputul anilor ’90, grevele stu­dentesti se tineau lant. Atunci, re­ven­dicarile erau contrare celor de acum. Se sustinea 'europenizarea' sis­temului de invatamant universitar romanesc prin adoptarea Siste­mu­lui Bologna, adica studii de trei ani plus doi de masterat. Acum, junii pro­testatari vor exact inversul, adica spun ca materia predata este mult prea concentrata si ar dori sa se re­vi­na la un ciclu de studii de patru ani. In rest, nemultumirile studentilor sunt 'clasice', legate de cazarile in ca­­­m­­i­ne, bugetul invatamantului, bur­se programul bibliotecii, pe care o vor deschisa si noaptea. Departe de a fi un protest de gen Sorbona 1968, eve­­ni­mentele de la Facultatea de Istorie nu au generat un tavalug care sa im­­­plice intreaga Universitate si sa se ex­­tin­­da si la Politehnica sau la ASE.

Revendicarile destul de vagi nu au avut un efect senzational. Cazuti la intelegere cu rectorul Universitatii sa nu distruga inventarul, studentii ra­masi peste noapte au atipit chirciti, prin­tre banci. Am vazut tineri chi­nu­iti, care se ambitionau sa ramana treji in numele unei cauze nu foarte cla­re. Ca trebuie reformat sistemul, erau cu totii de acord. Problema insa nu este ne­aparat de metoda, ci de va­loa­re umana. Baietii de la istorie spu­neau ca uni­versitatile romanesti produc ro­bo­tei, si oameni nepregatiti prac­­tic pentru profesiile pe care le vor im­bra­tisa. Aici, tinerii au dreptate, dar probabil trebuie umblat la valoarea umana a celor care trebuie sa ii invete sa fie specialisti.

×
Subiecte în articol: observator