După mitingul din Capitală al cadrelor didactice, astăzi au ieşit în stradă şi pensionarii din mai multe judeţe ale ţării.
Peste 200 de pensionari au pichetat astăzi sediul Guvernului, concomitent organizându-se pichete la sediile prefecturilor din ţară. Revendicările lor sunt aceleaşi, adică majorarea pensiilor, prin creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, adică de la 732 la 826 de lei, şi plata restanţelor pentru grupele I şi II de muncă. Pensionarii sunt revoltaţi şi de coplata în sistemul sanitar, cerând anularea acestei decizii.ÎN ŢARĂ. La Iaşi, aproximativ 100 de pensionari au pichetat sediul Prefecturii. Pensionarii ieşeni au solicitat Guvernului să nu impoziteze pensiile mai mici de 2.000 lei şi să le recalculeze pe cele de peste 3.000 lei. O delegaţie a protestatarilor a fost primită de conducerea Prefecturii Iaşi, căreia i-a înaintat un memoriu. Asociaţia pensionarilor din judeţul Iaşi anunţă că se vor organiza lunar proteste dacă Executivul nu le va soluţiona revendicările. Pichete au mai fost şi la sediile prefecturilor Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Timiş.
ÎN INSTANŢĂ. Pensionarii vor continua acţiunile în instanţă. Federaţia a dat în judecată Executivul, iar termenul de judecată a fost deja stabilit pentru sfârşitul lunii septembrie, termen care-i nemulţumeşte pe pensionari, aceştia spunând că până atunci este posibil ca Legea pensiilor să fie deja aprobată. Federaţiile naţionale ale pensionarilor au depus la 10 martie un amendament la proiectul legii pensiilor, cerând ca punctul de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu, şi au ameninţat că dacă actul normativ va fi adoptat în forma promovată de Guverm, vor ieşi în stradă până la 500.000 de pensionari.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, Consiliul Naţional a decis la 11 martie declanşarea protestelor, deoarece membrii forului nu se pot resemna cu situaţia în care se află pensionarii.