x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PROTESTUL CIOBANILOR/Fără plastic pe brânză

PROTESTUL CIOBANILOR/Fără plastic pe brânză

de Diana Scarlat    |    13 Feb 2009   •   00:00
PROTESTUL CIOBANILOR/Fără plastic pe brânză

Măgari în halate albe, oieri şi sunet de talangă: aşa au protestat ieri producătorii de brânză în faţa sediului Autorităţii Naţionale Sanitar-Ve­terinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) din Bucureşti.



Peste 200 de crescători de oi şi capre din ţară au ocupat ieri străduţa îngustă din faţa sediului ANSVSA, cerând eliminarea Ordinului 111/2008, dat de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare. Atmosfera tensionată a dus şi la ciocniri minore între ciobanii revoltaţi şi forţele de ordine. Intrat în vigoare la 1 februarie 2009, Ordinul 111 îi obligă pe producători să se înregistreze ca persoane fizice autorizate la Registrul Comerţului, devenind plătitori de taxe şi impozite. Acelaşi ordin îi obligă pe ciobani să ambaleze şi să eticheteze produsele lactate pentru a le putea vinde în pieţele din România. Producătorii cer eliminarea Ordinului 111 şi ameninţă cu blocarea vămilor şi cu proteste la nivel naţional dacă cererile nu le vor fi soluţionate. Ciobanii spun că acest Ordin este "aberant" şi urmăreşte eliminarea lor de pe piaţă în favoarea produselor importate, de proastă calitate. Sindicaliştii reproşează autorităţilor lipsa de transparenţă în luarea deciziilor, spunând că nu au fost niciodată consultaţi înainte de a se da acest ordin al ANSVSA. De asemenea, ei spun că plasti­cul nu are ce să caute pe produsele lor 100% naturale, care sunt acum cele mai sănătoase de pe piaţă.

NU SUNTEM CERŞETORI!
"Nu vrem milă şi pomană/ Vrem să vindem brânză-n ţară" - au scandat oierii adunaţi de la primele ore ale dimineţii în faţa sediului ANSVSA. Ciobanii cer să li se facă dreptate, explicând autorităţilor că este imposibil să meargă de la stână la Registrul Comerţului pentru a plăti o taxă pe o cantitate minimă de brânză, nefiind comercianţi. Protestatarii, veniţi din mai multe judeţe ale ţării, au fost chemaţi ieri la discuţii de reprezentanţii ANSVSA, protestul terminându-se cu promisiunea că de luni vor începe negocierile între cele două părţi, cu participarea ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu.

×
Subiecte în articol: observator