x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protestul judecătorilor împotriva membrilor CSM Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Motivul: amânarea revocării celor doi magistraţi

Protestul judecătorilor împotriva membrilor CSM Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Motivul: amânarea revocării celor doi magistraţi

de Gabriela Ştefan    |    25 Feb 2013   •   22:54
Protestul judecătorilor împotriva membrilor CSM Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Motivul: amânarea revocării celor doi magistraţi
Protest fără precedent în sistemul judiciar: Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a cerut judecătorilor şi procurorilor să suspende şedinţele de judecată în cursul zilei de mâine. Nu ar fi pentru prima oară când magistraţii sunt în “grevă”, inedit este însă motivul acesteia: Alina Ghica şi Cristi Danileţ. Adunările generale ale judecătorilor au votat pentru revocarea celor doi din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). În pofida votului dat de judecătorii din întreaga ţară, CSM amână momentul revocării din funcţie, solicitând puncte de vedere de la diferite comisii şi direcţii. Acesta este motivul pentru care AMR a solicitat, în semn de protest, suspendarea şedinţelor de judecată.

La solicitarea Asociaţiei Magistraţilor din România, judecătorii şi procurorii vor protesta mâine pentru că Alina Ghica şi Cristi Danileţ nu sunt revocaţi de CSM
Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) figurează şi discutarea revocării din funcţie a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, revocare solicitată de adunările generale ale judecătorilor de la curţile de apel şi judecătorii.
Până acum, CSM a tot amânat discutarea acestei chestiuni, solicitând puncte de vedere de la diverse direcţii şi comisii. În aceste condiţii, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a adresat o scrisoare deschisă judecătorilor şi procurorilor, prin care le cere ca în ziua de 26 februarie să suspende şedinţele de judecată. Demersul AMR survine, aşa cum am precizat, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să ia act de revocarea din funcţie a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ, în urma solicitărilor adunărilor generale ale judecătorilor.

“Dată fiind atitudinea de neacceptat a Consiliului Superior al Magistraturii faţă de colegii judecători, care au hotărât revocarea, şi având în vedere dispoziţiile art. 1 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, potrivit cărora membrii CSM răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, solicităm tuturor magistraţilor solidaritate, prin suspendarea şedinţelor de judecată pe perioada desfăşurării şedinţei de plen, în data de 26.02.2013, ora 8:30 când figurează înscrisă pe ordinea de zi revocarea celor doi membri, pentru a avea posibilitatea de a urmări modul în care este respectată voinţa judecătorilor”, se arată în scrisoarea deschisă.

Plângeri penale dacă membrii CSM nu vor respecta voinţa judecătorilor
Mai mult, AMR susţine că, dacă CSM nu va lua act de revocarea celor doi judecători, urmează să formuleze plângeri penale împotriva membrilor CSM: ”În situaţia în care nu se va da eficienţă voinţei exprimate de judecătorii ce au înţeles să retragă mandatul de încredere pentru doi dintre membrii aleşi, Asociaţia Magistraţilor din România îşi rezervă dreptul de a formula de îndată plângere penală împotriva tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”.
“Asociaţia Magistraţilor din România ia act cu îngrijorare de tergiversarea procedurii de revocare din funcţie a membrilor aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii – Alina Ghica şi Cristi Vasilică Danileţ, ca urmare a sesizărilor adunărilor generale ale judecătorilor curţilor de apel şi judecătoriilor. Nu înţelegem să fim părtaşi la prelungirea, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a aplicării dispoziţiilor art. 55 alin. 9 din Legea nr. 317/2004, prin diverse tertipuri, printre care şi sesizarea Comisiei nr. 2, sens în care am hotărât să ne exprimăm poziţia fermă în cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, neparticipând la activitatea în comisiile ce au doar un rol consultativ. Atragem atenţia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii că interpretarea legii în funcţie de interesele de moment ale unuia sau altuia produce reverberaţii negative în percepţia publicului asupra sistemului judiciar. Constatăm cu regret că plenul Consiliului Superior al Magistraturii, format din 19 membri, se află în imposibilitatea voită de a lua act, în termen de 15 zile şi, de a dispune revocarea celor doi judecători, ignorând dispoziţiile legale şi voinţa exprimată de peste 1.600 judecători, care au hotărât într-un termen mai scurt revocarea judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Vasilică Danileţ”, se mai arată în scrisoarea deschisă a Asociaţiei Magistraţilor din România.

Ultimele puncte pe ordinea de zi a şedinţei
Luni a fost făcută publică ordinea de zi a şedinţei de marţi a Plenului CSM. În mod cel puţin ciudat, chestiunea celor două revocări figurează pe penultimul punct al discuţiilor, deşi întreaga atenţie a sistemului judiciar este îndreptată în această direcţie. O posibilă explicaţie ar fi faptul că se doreşte evitarea suspendării şedinţelor de judecată care, de regulă, încep la orele 8:30-9. Dacă discutarea revocărilor (punctele 26 şi 27 pe ordinea de zi) ar avea loc după orele 14-15, când majoritatea şedinţelor de judecată s-au terminat, conducerea CSM ar putea spune că judecătorii nu au suspendat şedinţele de judecată, nu au protestat, cu alte cuvinte sunt de acord cu ceea ce se întâmplă la CSM. Pe de altă parte, suspendarea şedinţelor de judecată de la prima oră de către unii magistraţi – în condiţiile în care este clar că atunci nu se discută revocările celor doi membri – ar putea fi folosită ulterior împotriva respectivilor judecători, care s-ar putea trezi cercetaţi disciplinar sau chiar penal.

×